Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент.

И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

Това заявява почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си към членовете на Централния съвет, разпространен от пресцентъра на партията.  На съвета не присъства почетният председател и лидерът на ДПС Ахмед Доган, а причинините според Пеевски са били здравословни. "Г-н Ахмед Доган е с грип и е вкъщи", каза той.

В словото си Доган посочва, че "изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие". 

"В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот", допълни той.

В началото на своето слово Доган отбелязва, че не е допускал през последните 11 години, че ще му се наложи да се върне в оперативната политика. "Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие", казва Доган.

"Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот", посочва почетният председател. 

"Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия "Движение за права и свободи". ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения", заявява още Доган.

На 24 февруари ще се проведе националната конференция на ДПС. "Аз ще се кандидатирам за председател на ДПС", съобщи Делян Пеевски и направи уточнението, че движението ще има един председател.