Битовите потребители на електроенергия остават на регулирания пазар до края на 2025 г., решиха депутатите със 172 гласа "за" и нито един против.

Правителството да предприеме

необходимите действия, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители ще се осъществи след 1 януари 2026 г., гласи решението на парламента.„Ако до края на 2025 г. успеем да направим законите за енергийна ефективност и ВЕИ, гражданите ще бъдат енергийно независими“, каза депутатът от ГЕРБ Жечо Станков.Едно домакинство, което се отоплява на климатик и харчи месечно около 1000 киловата, ще плати около 180 лева при регулиран пазар. Ако пазарът е свободен, то сметката на това семейство ще стане 720 лева след Нова година, заяви той.Да се помисли и за домакинствата, които се отопляват на природен газ, призова Драгомир Стойнев от БСП.

"Възраждане" няма да одобрят

проекта на решение на ГЕРБ, пише "24 часа".От партията смятат, че изобщо плановете за преминаване на битовите потребители на свободния пазар трябва да бъдат премахнати, а не само отложени.След гласуването народните представители преминаха към обсъждане на проекторешението за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни потребители, което също е внесено то партията ГЕРБ – СДС.