"Обединили сме усилията на всички сили, работим активно", заяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев по повод убийството на Красимир Каменов - Къро, който е един от основателите на престъпната групировка ВИС-2 и беше убит в ЮАР заедно с приятелката си.

"Политиците и магистратите, които днес воюват отскоро, когато бяха приятели имаха един общ враг. Този враг се казваше точно Красимир Каменов-Къро. Той беше обявен за междудържавно издирване",

добави още той.

"Ясно е за кого говоря и няма нужда да го споменавам. Понеже се направиха спекулации за незаконни действия на службите силно се надявам да не се визира МВР в тази насока, защото МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва. Единствено разследва",

каза още вътрешният министър.

"МВР няма да участва във войни между политици, нито между представители на отделни институции и да заема страна", каза Демерджиев. 

Със заповед на главния секретар на МВР е започнала специална операция в цялата страна срещу представители на престъпния свят, които са способни на престъпления като убийството на българина Красимир Каменов-Къро в ЮАР.

МВР е предприело действия по официални канали да придобие цялата инфомрация по случая с разстрела.

"Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае с разследването", добави Демерджиев. Той припомни, че през 2018 г. в ЮАР е имало сходно убийство на български гражданин и неговата съпруга. Изяснява се дали има връзка между двете престъпления.

По-рано в четвъртък стана ясно, че в Кейптаун са убити издирваният от Интерпол Красимир Каменов-Къро, съпругата му, икономка и негов охранител. Последно името на Къро беше в медиите преди месец и половина, когато главният прокурор Иван Гешев заговори за заговор срещу прокуратурата.

Директорът на българското училище, в което децата на Къро ходят, пък разказа, че те били отличници. Родителите пък постоянно присъствали на организираните срещи.

Именно и посещението в училището е спасило децата, които тъкмо са излезли, когато е станало нападението. 

Красимир Каменов беше обвинен и в търговие с влияние, убийство и поръчителство на такова. Главният прокурор Иван Гешев пък каза, че той е събирал и подсигурявал средства за остраняване на магистрати. Самият Гешев заподозря, че и той е в списъка.

В края на април Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Смъртта на Къро се случва малко повече от месец след прословутата пресконференция на главния прокурор, на която бившият член на ВИС бе уличен като част от заговора срещу Иван Гешев.

Главният прокурор обвърза Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

"Връщаме се в мутренските времена". Това бе краткият коментар на главния прокурор след новината за убийството на Къро. Той не отговори дали смята, че покушението срещу Каменов има някаква връзка с взрива до колата му, избухнал на 1 май на пътя София-Самоков.

"Мисля, че бях категоричен още преди две години. Казах, че това, което се случва с българската прокуратура, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години. Дали не е така?",

заяви Гешев.

Заговорът

Тезата на прокуратурата бе, че Къро е в основата на заговор, в който участват още Дилиян Георгиев, бившият банкер Василев, както и журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов. Тогава прокуратурата пусна записи с неизвестен произход, за които твърдеше, че съдържат обсъждане за т.нар. заговор. Разследващите казаха, че флашките били открити при обиск в дома на Георгиев, който е задържан по съвсем друго дело - за притежание на наркотици.

По този случай бе образувано дело, но не е известно да има повдигнати обвинения. В единственото си изявление по темата пред сайта "Афера" Каменов заяви, че нямал нищо общо.

Обвинението

Каменов бе обвинен изненадващо като подбудител на убийството на бившия полицай Иванов няколко седмици след пресконференцията за заговора. Това изглеждаше странно при условие, че сочените за физически извършители бяха арестувани месеци по-рано. След повдигането на обвинение той бе обявен и за международно издирване по линия на Интерпол.

В България Къро е известен и със собствеността на зеленчуковата борса "Къра" в столичния квартал "Слатина". Там на няколко пъти през последните години бяха залавяни големи кокаинови пратки. Въпреки това няма информация той да е бил обвиняван по тези случаи.

По официални данни Каменов е част и от управата на дружество, което държи няколко големи паркинга в София, някогашна общинска собственост. Каменов е свързван със силовата групировка ВИС-2 и издирвания от години Христофорос Аманатидис-Таки, за когото се твърди, че е основна фигура в наркотрафика в България.