Босът и създадел на ВИС-2 Красимир Каменов-Къро и съпругата му са разстреляни в къщата им в едно от най-богатите предградия Констанция в Кейптаун. Информация за убийството на двамата българи беше потвърдена пред BG VOICE от полицията в Кептаун.

Има и още двама убити. Жена и друг мъж, които отново вероятно са българи. От полицията съобщиха пред BG VOICE, че сред жертвите няма деца, каквато беше първоначалната информация. Наследниците на Красимир са били тръгнали за училище по време на нападението.

Според информационни сайтове в Кейптаун също са застреляни двама мъже и две жени.

Атаката е станала малко след 8 часа сутринта. Всичко е станало за минути.

Полицията е била сигнализирана около 8,10 часа.

Говорителят на полицията Андре Траут каза, че мотива за множеството убийства все още не е установен.

„Детективите работят усилено в търсене на улики“,

обяви той.

Констанция е едно от най-богатите предградия на Кейптаун, разположено на около 15 километра южно от центъра на града. Смята се за едно от най-престижните предградия в Южна Африка.


 

Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 г.

Красимир Каменов - Къро е обвинен като подбудител на убийството на бившия полицай Любомир Иванов.

Това съобщи Софийската градска прокуратура, посочвайки го само с инициали - К. К.


 

През април месец тази година той беше пуснат за издирване с червена бюлетина от "Интерпол". 

Задочното обвинение на Къро дойде 10 дни след зрелищната пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, по време на която Каменов беше посочен като един от заговорниците срещу главния прокурор. Прокуратурата разпространи записи, намерени на флашки в дома на обвиняем, за които обяви, че един от разговарящи е точно Къро.

Главният прокурор Иван Гешев даде хаотична, но зрелищна пресконференция, на която бяха пуснати записи от разговори, намерени на флашки в жилището на обвиняем, и се четоха бележки.

Гешев обясни, че показва на медиите "как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо - известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората". За този заговор обаче Къро все още няма обвинение.

Специализирана полицейска акция се проведе часове наред в столичния квартал „Слатина”. В нея участваха екипи на Жандармерията и ГД „Национална полиция”, които атакуваха много обекти едновременно.

Миналия ноември полицията проведе спецакция в столичния квартал „Слатина“, като изцяло беше блокирано тържището в квартала. Тогава се твърдеше, че се проверяват гаражи, паркинги, частни домове и офиси на Къро, който е бивш бос от ВИС-2.

Посолството на Република България в Република Южна Африка информира за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби.

Посолството на Република България в Република Южна Африка търси информация по официален ред от властите в държавата и веднага след постъпването й ще я предаде на компетентните власти в България.

Всяка постъпваща от посолството ни в Република Южна Африка информация се предава в оперативен порядък на Министерството на вътрешните работи по компетентност.