Председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски сезира изпълняващия функциите на главен прокурор  Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев във връзка с журналистическо разследване, доказващо заобикалянето на санкциите срещу Русия в България.

Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Поводът за сигнала е разследването на журналиста от bTV Стоян Георгиев "Слонът в стаята. Санкциите не работят",  за това как руски олигарх и политик заобикаля санкциите и върти милиарден бизнес в България, се посочва в съобщението.

Пеевски заявява, че независимо от декларираната готовност на България за спазване на санкциите срещу Русия, журналисти доказват, че България е един от вариантите за лесното им заобикаляне. Настоявам за задълбочено разследване и наказания, при доказана вина, посочва председателят на ПГ на ДПС. 

Председателят на ПГ на ДПС  настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз, да бъдат предприети всички, предвидени от закона мерки.

Това е поредният сигнал, с който Делян Пеевски сезира Прокуратурата и ДАНС, свързан със системното нарушение на санкциите срещу Русия, след този за имотите на руската държава в България и серията от сигнали, относно дейността на "Лукойл", припомнят от пресцентъра на ДПС. 

Необходимо е държавата с всички свои инструменти да се противопостави на налагащото се тревожно впечатление, че международните санкции срещу Русия, които целят да бъде спряна агресията и да ударят военната машина на Москва, олигархията и самия президент Владимир Путин, на практика не работят в България, настоява Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър.  БТА припомня, че в края на септември Делян Пеевски призова за незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация.

Въпросната забрана е част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, наложени от ЕС. Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели.