Местните избори наесен са изключително важни, но, за да може да бъдем силни и обединени на местните избори, трябва да направим първата крачка на предстоящите парламентарни избори. Това заяви председателят на политическа партия  "Демократи за силна България" (ДСБ) и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов на Национално съвещание на партията. Гости на форума са Владислав Панев - съпредседател на ПП "Зелено движение", Христо Иванов - председател на ПП "Да, България", Кирил Петков - съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната".

Днес трябва да обсъдим първо по какъв начин ДСБ ще участват в общото усилие за вземане на властта в държавата, заедно с нашите коалиционни партньори от "Демократична България", заедно с нашите партньори от "Продължаваме Промяната", заедно с всички хора, които искат радикална промяна, заяви той. "Демократична България" е стожер на евроатлантическите ценности у нас, не искаме обаче да сме сами, каза Атанасов.

Той благодари на Кирил Петков за присъствието му на форума на ДСБ.

Защото това е знак, че трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство, посочи Атанасов, цитиран от БТА. Председателят на ДСБ отбеляза, че предсрочните парламентарни избори са изключително важни, защото от тях зависи кой ще управлява страната преди местните избори. Трябва да разбием феодалния модел на управление на местната власт, защото местните феодали на ГЕРБ, които владеят над 80 общини и имат силата на тези мрежи по места, те генерират властта досега, посочи той. Заедно трябва да направим така, че след следващите избори да осигурим победа и на местните избори, след което заедно да обърнем курса на нашата държава, заяви председателят на ДСБ.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че тяхната партия заедно с ДБ вече са предложили приоритетите за развитие на България във важните сектори.

Те са се съдържали в декларацията на акад. Николай Денков, която беше представена в настоящото Народно събрание.

Петков обаче е видял гробно мълчание в НС при нейното представяне от страна на ГЕРБ, БСП, ДПС, „Възраждане“. Той подчерта, че ПП не могат да бъдат в една коалиция с тези партии, които са мълчали и не са подкрепили тези приоритети.

„Нашата задача е да се обединим с хората, които подкрепят тази декларация“, заяви Петков.

Той определи като трудна задача постигането на мнозинство в следващия парламент.

 „Пред очите ни България започва да мутира в някаква президентска квазирепублика“, заяви от своя страна Христо Иванов.

Той призова ПП и ДБ да наложат такова управление, което да реформира България и тя да се движи в посока на Европа. Иванов се обяви категорично и в подкрепа на членството на страната в еврозоната, защото „България заслужава да е в сърцето на Европа“.