БСП ще покани на 1 май над 25 партии в левия спектър, над 20 граждански сдружения и неправителствени организации за дискусия в опит да бъде постигнато "широко ляво обединение", каза лидерката на партията Корнелия Нинова на пресконференция след днешното редовно заседание на Националния съвет на БСП.

Тя не посочи конкретни организации, но каза, че “има както досегашни наши партньори, така и нови“.

"Левицата“ са наши бивши другари, към тях подновяваме поканата да се върнат в БСП и да си подновят членството, добре дошли са", каза Нинова.

“Надяваме се да дадем началото на едно широко ляво обединение и да зарадваме хората с ляво мислене. Ще предложим подписване на споразумение за взаимни действия за парламентарните и европейските избори. Търсим съюзници, подаваме ръка и ще видим на 1 май какво ще се случи", добави тя.

Кои ще са кандидатите за евродепутати?
Приехме критериите и принципите за издигане на кандидатите за народни представители на 50-ото Народно събрание, съобщи Нинова.

"Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, висше образование и експертен опит в различни професионални области, комуникативност, социална чувствителност, възможности и желания за работа в колектив", добави тя.

Подреждането на листите от Националния съвет ще бъде на 27 април.

Очаква се повечето от сегашните евродепутати на БСП да не бъдат издигнати отново от партията. В същото време част от тях вероятно ще искат все пак да се опитат да се кандидатират с друга листа.
 
Кристиан Вигенин има много номинации, един от сериозните водачи е, отбеляза лидерът на социалистите, попитана дали той ще е начело на листата и дали досегашните евродепутати ще намерят пак място в нея.
Тя обясни, че повече яснота ще има към 25 април.

Членове на Националния съвет поставиха въпроса защо досегашните ни евродепутати не са направили отчет какво са свършили през последните години, докато са били в Европейския парламент, съобщи лидерът на БСП.

По думите ѝ евродепутатите не са идвали да се отчитат или да стиковат политики с партията.

Единствено Цветелина Пенкова е представила отчет самостоятелно, но по принцип се прави отчет на групата, поясни Нинова.

Платформата на БСП за европейските избори
Нинова съобщи, че БСП вече е одобрила окончателно платформата си за европейските избори.

“Шест принципа и десет конкретни теми са залегнали в платформата", съобщи тя.

Принципите са равнопоставеност на страните членки, българският национален интерес да е водещ в работата на евродепутатите ни, да има уважение към културата и традициите на всяка държава, здрав разум във всяка законодателна инициатива, намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика, приоритет на социалната политика и ЕС като инструмент на мир и сигурност.