Тръбопровадната система на Colonial Pipeline отново заработи след няколко дни прекъсване в резултат на хакерската атака в петък. Началото на процедурите по възобновяване на дейността е поставено в сряда, в 17 часа. Спирането на работата преди дни предизвика недостиг на бензин, опашки по бензиностанциите и паника в няколко щата, някои от които обявиха извънредно положение.След този рестарт ще ни отнеме още няколко дни веригата за продуктови доставки да се върне към нормалността“ - съобщиха от компанията.

Colonial предупреди, че някои пазари, обслужвани от нея, все още може да изпитат прекъсвания в доставките в стартовия период. Компанията ще прекарва толкова бензин, реактивно гориво и дизел, „колкото е безопасно“, и това ще продължи до нормализацията на пазарите.

Тръбопроводът на компанията осигурява около 45% от горивата, консумирани по Източното крайбрежие на САЩ. Атаката предизвика спиране на доставките и пълен хаос в снабдяването с горива в няколко щата.

Дори след възстановяването на дейността на Colonial остава неясно кога ще бъде преодолян недостигът на горива, който в най-засегнатите щати затвори временно много от бензиностанциите. Към 14 часа в сряда 60% от бензиностанциите в Северна Каролина са били без гориво, според ценовия тракър GasBuddy. Това изглежда е най-силно засегнатият щат, като колони от чакащи автомобили могат да се видят на повечето бензиностанции.

Паническото изкупувани на бензина доведе да покачване на цените, като средната цена на обикновения бензин за САЩ стигна 3 долара на галон. То обаче спомогна и за свършването на горивото в бензиностанциите и бе сравнено от департамента по транспорта с безсмисленото презапасяване с тоалетна хартия в началото на коронавирусната пандемия.