Напрежение бе създадено преди срещата на енергетици и миньори с властта. Протестиращи дойдоха в Народното събрание, но част от тях не бяха допуснати в сградата.

По думите им най-голямата отстъпка, която са направили е да дойдат на среща в столицата, въпреки че настояваха тя да се проведе, където са блокадите.

Освен някои протестиращи, журналистите също не бяха допуснти на срещата.

„От магистрала идваме тук и искаме среща. Те не искат да ни допуснат. За какво говорим, каква демокрация, ние нямаме какво да си кажем с тях тогава. Искаме да дойдем, те ни казват не можете да бъдете допуснати. Влезнаха тези, които са официално по списък. Сутринта на магистралата имаше събрание и се излъчиха няколко души“, каза Пламен Панков от рудник „Трояново-север“.

„Всички се обединиха около искания, които искаме да бъдат разгледани от националния орган и всичко да става пред камери, цялото общество да гледа. Обещахме на нашите хора, че всичко ще става пред камери. Всеки въпрос в държавата трябва да бъде разгледан и решен публично и всеки да знае кой коя позиция е заел. Вече е време разделно и всеки трябва да заяви себе си по изключително важни национални въпроси, каквито са енергетиката и съдбата на цяла България чрез конкурентоспособност на цялата икономика“, каза Стойчо Стойчев от „Мини Марица-изток“.

„Да видим какво ще ни предложат управляващите, но няма оптимизъм в нашите редици, няма доверие от 2017 г.“. Това заяви Димитър Манолов, президент на синдикат “КТ Подкрепа” от името на протестиращите енергетици и миньори.

Манолов подчерта че ще имат 6 искания пред партиите, част от мнозинството и пред премиера акад. Николай Денков. Манолов призова всички партии да вземат единна позиция, а не „да разиграват цирк и да се разединяват“.

„Ако хората имат акъл в главата си, ще направят, така че да имаме ток дотогава, докогато стане възможно токът, който произвеждат топлоелектрическите централи, да може да бъде заместен с нещо друго”, заяви още президентът на КТ „Подкрепа“.

Минният инженер Пламен Панков коментира, че не е допуснат до срещата.

„Влязоха само гостите в официалния списък, кой го е съставил този списък не знаем, ние не сме допуснати“, сподели той. Минният инженер подчерта, че енергетиката е стълб, който държи икономиката ни. „Ако си продадем енергетиката за жълти стотинки, ще дойде време, в което тази зелена енергия не е толкова евтина и не е толкова зелена“, каза минният инженер Пламен Панков и добави, че тогава ще се наложи внос на електричество.

Иван Вълев, председател на КТ “Подкрепа” в рудник „Трояново – Север“, коментира, че миньорите и енергетиците единствено ще повярват, когато политиците се обединят с управляващи за интересите на народа. „Отказваме да водим разговори на тъмно, ако не допуснат медиите и ние няма да влезем“, подчерта той.