„Все още няма изригвания. Лава на повърхността - също няма. Това, което се вижда да пуши, е от водопреносната мрежа. Инфраструктурата е нарушена заради бурната сеизмична активност през изминалите дни. Няма никакви сигнали за опасност в близките часове. Яростната сеизмична активност обаче причини хиляди огромни земетресения в рамките на няколко часа“, това разказа в предаването „Тази сутрин“ по bTV фотографът Венета Хитрова, която живее в Исландия.

През последните дни в Исландия се наблюдава повишена сеизмична активност. Вулканичната магма се е разположила и се движи под повърхността по 15-километров тунел. Лавата е на около 800 метра под земната повърхност и не е ясно точно къде по дължината на тунела ще избие на повърхността. Това наложи евакуацията на хиляди души.

„Това принуди властите и учените да вземат решение за евакуиране на градчето Гриндавик – малко рибарско градче, което е с размерите и населението на Владая. Това е единственото селище в района, което е в опасност. Всички до един, включително и животните, бяха евакуирани в петък и събота. Опасност за никого нямаме. Чакаме да видим как ще се развият събитията, тъй като вулканичната дейност е абсолютно непредвидима – дори и тук, където това е част от живота на хората от много години“, коментира още тя.

„Исландците са пословични със своя оптимизъм и вяра в това, че всичко в бъдещето ще бъде наред. Техният национален израз в превод означава „И това ще се оправи“. Те самите като националност имат вяра в себе си и вяра във властите. Това не се случва изневиделица – постоянно се наблюдават процесите под земната кора. Тази сеизмична активност започна преди три седмици и тя е наблюдавана много изкъсо. В този период властите и учените направиха няколко срещи с населението. Беше изготвен план за евакуация. Всичко беше предварително подготвено“, каза още Венета Хитрова.

„В части на столицата хората са усетили тези земетресения, но не и тук при нас. Хората се подготвят за Коледа. Исландия мен ме впечатли с природата и спокойствието и увереността, че тук нещата са помислени. Усеща се тази енергия и човек не хаби излишна енергия в притеснения“, коментира още тя.