сн. „Марица“

Даниела Арнаудова

Българин построи луксозно имение в Америка. Градежът на Христо Томов се намира в скъп район на Маями. Луксозната къща заема внушителните 1,000 квадрата в атрактивен имот от 4 дка. Нещо повече, световноизвестната аукционна къща „Сотби'с" пряко се ангажира с продажбата му, хвали се Томов. В крайна сметка къщата вече има своя купувач и той е популярен медиен бос от мексикански произход.

Тази къща беше първият ми проект в Америка, хвали се българинът. Има два начина да реализираш имот в Маями, разказва Христо Томов. Единият е да имаш конкретна поръчка от клиент - с неговите изисквания за района, както и за големина, стил, функционалност, разпределения на стаите спрямо неговите конкретни потребности. Това е лесният вариант, но от него се възползват компании с по-дълъг опит и с наложен авторитет в бранша. Другата възможност е предприемачът сам да реши къде да построи къщата и каква да бъде. Той избира мястото, купува го, възлага проектирането и архитектът работи според неговите виждания за стил и функция. След това собственикът търси потенциален клиент. В този вариант има голяма доза риск, но това е единствената възможност за фирми, които тепърва стъпват на пазара, допълва амбициозният българин.

„Разбира се, аз нямам достатъчно опит на американския пазар и въпреки сериозните проучвания, които бяхме възложили на солидни маркетингови компании, в голяма степен се доверих на архитекта, който наех - Рони Матеу. След това дойде реализацията. За нея се спрях на местна фирма със собственици боливийци. С тази неголяма строителна компания избрахме близо 30-40 подизпълнители. В Маями това са предимно латиноамерикански фирми - пуерториканци, кубинци, бразилска фирма изпълни басейна ни например. Бих казал, че в строежа на къщата имаше доста интернационално участие. С огромно любопитство гледах как протича строителството - детайлите са по-опростени и самата работа върви по-леко.

В България има дори по-високи изисквания към строителния процес, някои от тези изисквания са породени от високата степен на земетръс например или големите температурни амплитуди - от -20 до +40 градуса", разказва Томов. Но Маями също има своите климатични рискове, сред тях на първо място е високата влага, която предизвиква мухъл и всякакви други плесени в къщата. Оттам идват и зачестилите напоследък трайни дихателни болести.

Американците са особено чувствителни на тази тема, допълва Томов. Затова доста предпазливо избират и материалите, които ползват в строителството - боите и мазилките например са със структура, която възпрепятства развитието на плесените. Топлоизолациите им също са различни, обясни българинът - прилагат ги от вътрешната страна на сградата, а не отвън. Така изолират само вътрешната част на обема. За покрива пък нанасят специална пяна, която поставят в долната част на конструкцията, на около 25-30 см.
Къщите в Маями са максимално остъклени и с много високи тавани - до 8 метра. Големите обеми не са проблем, защото местният климат не изисква отопляване на дома, а само минимално охлаждане. Местните са свикнали да обитават и зоните извън къщата - това са колоритни площи, покрити с леки козирки, под които са масите за хранене, диваните за почивка, барбекюто, басейнът. Тук семейството прекарва голяма част от времето до късно вечер. Прибират се в къщата само за сън или за да гледат телевизия, домашно кино в т.нар. фамилна стая. Всяка къща разполага с още няколко екстри - малък фитнес център, стаи за прислугата и охраната. Задължителен елемент в модерните къщи на Маями са кабинетите - местните често движат своя бизнес оттам и рядко отскачат до офиса. Затова имат нужда от своето работно място у дома. 
В Маями, за разлика от другите щати, не се строят дървени къщи. Тухли, бетон и желязо - това е комбинацията, която осигурява стабилност на постройката и гарантира нейната устойчивост срещу на типичните за ширините урагани. Всичко обаче започва от проектирането. „Имах късмета да срещна един от най-добрите архитекти на Флорида - Рони Матеу, и той да приеме да работи по моите проекти. В момента Флорида и в частност Маями изживяват пореден бум в строителството. Всички архитекти и строители са ангажирани и затова често отказват поръчки." Арх. Матеу няколко поредни години печели приза „Архитект на щата Флорида", последно за 2012 г. и 2014 г. Дори името му е станало нарицателно и къщата, с която го разпознават клиентите, е в „Матеу стил". Това са типичните за Маями къщи - бели, с прави форми, кубични. И с много стъкло по фасадата. Плюс характерните за Матеу модерни авангардни елементи - много често той оставя например част от структурата на къщата като видим бетон както екстериорно, така и интериорно. За своя български клиент Матеу намира изключителен акцент. Подсказва му го самият терен. „В имота имаше стар дъб, с огромна корона при това. Решихме да го запазим, нещо повече, той днес е в началото на цялата линеарна композиция, по която е организирана къщата. И понеже фасадата е изцяло стъклена, дъбът се вижда дори от басейна, в срещуположния край на тази линия. Вечер дървото ще бъде осветено. То даде и името на къщата - Каса дел робле (Къщата на дъба). 
Световноизвестната аукционна къща за луксозни предмети, стоки и имоти „Сотби'с" подпомогнала продажбата на атрактивния имот от самото начало. За целта те изработили клип на къщата, като заснели самото място на строежа, с информация за това какво се случва тук и как върви процесът на строителството. Целият район около нея също бил заснет с дрон - училището, спорните зони, тенис кортовете, дори близкото яхтено пристанище, разказа Томов. „Този атрактивен видеоклип беше достъпен за всички потенциални клиенти на аукционната къща чрез YouTube. Той влезе и в тяхната база данни от близо 5,000 на месец, които се изпращат до потенциални клиенти от целия свят, направили запитване за покупка на къща с подобни параметри", уточни нашенецът. Огледи на скъпото имение направили и доста известни спортисти, сред които баскетболист от IBM, играч по американски футбол и заможен венецуелски фабрикант. „В крайна сметка собственик на къщата стана богат мексиканец, известен медиен бос."