Министърът на финансите Асен Василев участва в четвъртък в редовното месечно заседание на Съвет "Икономически и финансови въпроси" на ЕС, което се проведе в Брюксел. Министрите обмениха мнения по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна. България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от нашите украински партньори, което ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната. 

Съветът обсъди актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените планове за възстановяване и устойчивост, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва. До края на 2023 г. се очаква постепенно всички 27 държави членки да представят изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по Механизма, съобщиха от МФ.

В рамките на своето работно посещение в Брюксел министър Василев проведе среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка.

На срещата представителите на комисията и ЕЦБ изразиха пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. На срещата на Еврогрупата през декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото.

Беше проведена среща и с министъра на финансите на Белгия Винсент Ван Петегем, който ще председателства заседанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 г. С него също беше обсъден календарът, свързан приемането на България в еврозоната.