Протестърско яйце от Оксфорд

Мария Спирова

Българската диаспора от цял свят се организира в необичаен протест с великденски яйца. По този масов и необичаен начин сънародниците ни настояха за вето на Изборния кодекс, който превръща гласуването в мисия невъзможна и бе приет по скандален начин.

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др. превърнаха празника в може би най-глобалната BG акция срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии. Сънародници от много български градове също се включиха с писани яйца.

Пред BG посолството в Лондон се състоя и протестна акция под наслов #ПазимСиМеста - Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките през посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да успеят да се доредят до урната. За справка, във Великобритания гласуваха 14,000 в 42 секции из целия остров. В Лондон гласуваха над 8,000 в 11 секции. А посолството там може да поеме към 2,200 дори при удължен изборен ден. Протестиращите пред посолството опънаха палатки и си раздаваха номерчета отсега за идващите президентски избори.