През изминалата събота и неделя в Рочестер, Ню Йорк, български треньори от „Рочестър гимнастик академи" организираха голям турнир по спортна гимнастика. Състезанието се прави всяка година през последните девет години под името "Rochester Classic". Тази година в турнира имаше 870 участници и от двата пола на възраст от 6 до 17 години.  Като за момчетата това е най-голямото състезание в щата Ню Йорк. В състезанието имаше отбори представители на Масачузец, Ню Хемпшир, Пенсилвания и други щати, както и от Канада.

„Много добре протече. Организаторите сме ние, нашата зала организира всичко, въпреки че вземаме под наем друга зала. Тази година дори за първи път имахме live scoring, всяко дете, което се състезаваше, можеше да види оценките си онлайн веднага", сподели главната организаторка Юлия Христова-Кос.

На състезанието участваха и трима български гимнастици в различни възрастови групи, който пожънаха успехи. Малкият син на Юлия Христова 13-годишният Кевин Пенев стана първи на индивидуалното и първи на абсолютно всички уреди в девето ниво. Синът на треньора Ивайло Граховски Кристиян Граховски спечели сребърен медал в многобоя на седмо ниво. Третото българче Мартин Чамов стана шампион в многобоя на осмо ниво. Клубът на бившата ни национална сътезателка Силвия Митева - „Силвия гимнастик", също взе участие в състезанието. Родните треньори правят абсолютно всичко сами без спонсори. За състезанията вземат уреди под наем, защото трябва да бъдат хубави. Разбира се, както е на всяко състезание в САЩ от такъв ранг, много голяма подкрепа организаторите срещат от родителите доброволци. В спортната гимнастика тренират целегодишно, но в момента е състезателният период, който свършва в края на май.

„В момента ни предстоят най-важните състезания, следващото е на щата Ню Йорк. Който се класира там, отива на регионалното, което влиза в седем щата. Който се класира, отива на финал на Америка, за момчетата - в Лос Анджелис, Калифорния, а за момичетата - в Мисисипи", завърши собственичката на „Рочестър гимнастик" Юлия Христова.