Усилията на правителството трябва да бъдат насочени към постигане на показателите в бюджета за влизане на България в Еврозоната. Пицата не е постна - по отделните политики има доста предвидени средства. Toва заяви бившият социален министър Лидия Шулева пред bTV.

По думите ѝ трябва да се премине към програмни бюджети. Не личат обаче да има политики, свързани с програми и резултати в Бюджет 2024.

Според нея е по-добре да се плаща майчинството на жените дори, когато отидат на работа, за да могат да намерят заместваща грижа на децата си. Майчинството, което им се полага, трябва да бъде заплатено, за да може намерят алтернативна грижа за децата си, подчерта Лидия Шулева.

Тя изтъкна, че е нужно правителството да направи един жест към пенсионерите, като им бъдат предвидени коледни добавки, за да може хората да посрещат най-светлите празници.

Бившият социален министър е на мнение, че не е реалистично да има данък "бакшиш". В България има граждански договори, които има характер на трудови договори. Този тип граждански договори трябва да се създаде точна дефиниция какво представляват и да бъдат преобразувани в трудови, коментира Шулева друга гореща финансова тема. Тя смята, че не всички граждански договори трябва да бъдат променени, защото има и такива чисти граждански договори, за които се свършва определена работа, за която се получават определени пари и тя приключва.

Тя обясни, че всички хора искат да има повишение на заплатите, но има няколко фактора, за да се постигнат високи заплати - конкурентоспособност на икономиката, инвестициите и пазарите. Колко по-високо технологично е едно предприятие, толкова повече производителността на труда ще нарасне, смята Шулева.