Вътрешнопартийната война между съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и почетния председател Ахмед Доган е в разгара си, а влиянието им над депутатите от партията се превърна в един от най-видимите ѝ фронтове.

Заради досието на Пеевски по "Магнитски" ДПС се оказа и заплашено от изключване от АЛДЕ, където Илхан Кючюк е съпредседател. В момента той е най-високопоставеният български политик на европейската сцена. Това даде още един аргумент за хората, стоящи близо до Пеевски, да допуснат, че ДПС - Ново начало е потъваща гемия.

Макар Пеевски все още да държи контрола над остатъците от парламентарната група на партията, редиците му оредяват все повече. В рамките на само две седмици от първоначално поетапно изключване на депутати се стигна до свиване на групата почти наполовина.

Хората на Доган пък са независими депутати. И въпреки че за създаването на парламентарна група трябват 10 народни представители, според все още непроменения парламентарен правилник независимите не могат да създават нови парламентарни групи. Не е изключено обаче това да се промени съвсем скоро. Правилникът на сегашния парламент все още не е приет, а в него от хората на Нинова в БСП бяха предложили забраната за т.нар. "партийно номадство" да се премахне и независимите да могат да минават в други групи или да създават нови. Поводът за това са вътрешнопартийните противоборства при социалистите, но то би влязло в употреба и на доганистите от ДПС. 

При разглеждането на правилника в създадената специално за целта парламентарна комисия идеята за "партйно номадство" бе отхвърлена, но тепърва предстои в петък текстовете да бъдат разгледани в пленарната зала и не се знае дали ситуацията в ДПС няма да промени нагласите на някои от останалите формации в парламента, за да бъде приет текстът.  

Какви са двата лагера в ДПС към 11 юли?

Депутатите, останали в парламентарната група на Пеевски, са общо 25:

Байрям Байрам, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид, Елван Гюкшан, Айтен Саби, Атидже Вели, Джем Яменов, Димитър Аврамов, Ибраим Аврамов, Ибраим Зайденов, Иво Цанев, Мюмюн Мюмюн, Надя Петрова, Небие Кабак, Неждет Шабан, Николай Златарски, Станислав Анастасов,Фатима Йълдъс, Хюсеин Хафъзов, Хюсни Адем, Цветан Енчев, Шендоан Халит и самият Пеевски.

Народните представители, които са верни на Доган, са 22:

Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов, Айсел Руфад, Джейхан Ибрямов, Ердуан Мехмед, Марио Рангелов, Танзер Юсеинов, Ахмед Вранчев и Димитър Николов. 

Иначе засега разпределението на силите между лагерите на ДПС в парламента е следното: 25 депутати са верни на Пеевски, а 22-ма – на Доган.

В деня след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на Делян Пеевски и още петима от ръководството на Движението, нови 17 депутата бяха изключени от парламентарната група на ДПС. Сред тях е и съ-председателят на ДПС  Джевдет Чакъров. Изключени са и депутатите, подкрепилите Ахмед Доган. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Решението е постъпило в деловодството на Народното събрание, изчете Кирилова. Заседанието на народните представители от ДПС е проведено днес, на 11 юли.

Войната Пеевски-Доган излезе на светло късно в сряда след като почетният председате на партията изпрати отворено писмо, с което поиска оставката на Делян Пеевски и още петима души от оперативното ръководство на партията. Официалният съпредседател му отговори малко по-късно с позиция във Facebook, в която отчасти казва, че "Никой не може да спре Новото начало!".

Отношенията между двамата ескалираха след като в последните седмици партията и парламентарната група на ДПС се разцепиха на две фракции. Формален повод за това беше гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 30 депутати, близки до Делян Пеевски, го подкрепиха, а 14 гласуваха "против", един се въздържа. Преди и след това хора, близки до Доган, бяха изключвани от партията. 

„Вчерашната ситуация показва, че кризата, която се беше появила в ДПС, започва да се разрешава”. Това заяви изключеният от ПГ на движението Рамадан Аталай преди заседанието на парламента в четвъртък. „В близко време колективните органи ще се съберем и ще се вземе решение”, коментира Аталай.

Относно отказа на Делян Пеевски да подаде оставка като лидер на ДПС Аталай уточни, че ако Централният съвет реши той да си тръгне, то и да упорства няма да има смисъл.

Изключените народните представители, близки до почетния председател Ахмед Доган са: Ализан Яхова Анджей Джандев Валентин Тончев Джевдет Чакъров Едис Даудов Ердуан Мехмед Ешереф Ешереф Левент Мемиш Марио Рангелов Мехмед Салим Павлин Крьстев Севим Али Тимур Халилов Фатме Рамадан Хабибе Расим Хайри Садьков Юсеин Вейселов.

Междувременно уеб сайтът на ДПС претърпя драматична промяна. Допреди няколко часа на партийната страница бяха публикувани съобщения само от изяви на Пеевски, но всички те са премахнати и в момента на уебсайта присъстват само две публикации - от декларацията на Доган и интервюто на бившия кмет на Кърджали по bTV Хасан Азис. Според представители на партийния пресцентър причината за промяната във визията на сайта е пробив в сигурността.

Заради разцеплението в ПГ на ДПС се променя и редът на раздаване на мандати за следващ кабинет. Президентът Румен Радев трябва да връчи вторият мандат на втората по големина парламентарна група в Народното събрание. Това до четвъртък сутринта беше ДПС с 45 депутата, но с изключените 17 остава с 28. Така втора по численост става групата на ПП-ДБ с 39 депутати. В началото на седмицата партиите ДСБ и "Да, България" обявиха, че искат третия мандат, който Радев връчва по свое усмотрение, за съставянето на експертно правителство. Третият мандат беше пожелан също и от ИТН, "Възраждане" и БСП.

 

Вотът за правителството на ГЕРБ в пленарната зала изкара наяве процеси в ДПС, които изглежда са тлеяли отдавна. В писмото си от сряда Доган пише, че партията преживява сериозна криза в организационния си живот: "Системно неспазване на Устава на ДПС; От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.); От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията."

Доган отрича отправените от Пеевски обвенинея за натиск върху членове на ДПС: "Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!" И добавя:

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е либе за китка.“

Според Доган в партията "има опит за вътрешно - партиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията".

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган /ляво/

 

Затова той призова за оставките на Делян Пеевски - председател на ДПС,  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС, Радослав Ревански - член на ЦОБ.

"Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!" Това отговори съ-председателят на ДПС Делян Пеевски, малко след като писмото на Ахмед Доган стана публично.

"Реминисценции от отминали времена, в които “отгоре” с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеоза на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава.", пита Пеевски и припомни, че под негово ръководство партията е получила "рекордните за всички 34 години брой депутати"

От тук нататък, пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората.

"PS. Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем  каква е истината. Историята ще покаже, че съм бил прав. Никой не може да спре Новото начало.", завършва Пеевски.

Пълните позиции на Доган и Пеевски може да намерите тук:

Междувременно, по-рано в сряда всички парламентарно представени сили отказаха да преговарят с още неполучилото втория проучвателен мандат за съставяне на правителство Движение за права и свободи.

Така изглежда, че и вторият мандат ще бъде неуспешен, въпреки че съпредседателят на ДПС - санкционираният за корупция от Великобритания и САЩ Делян Пеевски, изрази желание да преговаря за него с парламентарните групи.

Новината идва на фона на разцепление в самото ДПС.  Във вторник верните на Доган 17 депутати бойкотираха заседанието на парламентарната група на Движението, на което трябваше да се вземе решение за втория мандат.