Конституционните промени трябва да бъдат приети от Северна Македония, за да продължи процеса на присъединяване към ЕС.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция с премиера Димитър Ковачевски в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков.

„Трябва да приключите реформите, това е в интерес на всички граждани. Може да не сте съгласни по някои въпроси, но не трябва да има политическо разделение по въпросите на Европейския съюз. Пътят към Европа трябва да бъде надпартиен и всички трябва да се стремят към това. Ако искате да тръгнете по този път, трябва да завършите процеса на изменение на конституцията и да постигнете напредък по ключови реформи. Това не е от полза за една партия, а за цялата нация и държава", подчерта Жозеп Борел в навечерието на 30-ата Министерска среща на ОССЕ.

На двустранната среща Ковачевски и Борел обсъдиха актуални събития, свързани със стремежа на Северна Македония към ЕС, напредъка на реформите в ключови области и политическата ситуация в страната.

Върховният представител на ЕС приветства успешното председателство на Северна Македония на ОССЕ. Събеседниците обмениха мнения, че председателството е допринесло сериозно за затвърждаването на позицията на страната в международните рамки като конструктивен фактор за стабилност и сътрудничество.

Двамата събеседници обмениха мнения за хода на присъединителния процес на Скопие, както и за процеса на скрининг, чийто доклад ще бъде стимул за интензивна ангажираност, за да се ускори процесът на реформи за присъединяването към ЕС. "Скринингът е важна част от процеса и потвърждение, че Северна Македония се движи в правилната посока, подчерта на срещата министър-председателят.

Борел подчерта, че конституционните промени са от решаващо значение за напредъка на Северна Македония и призова "те да бъдат приети възможно най-скоро".

Премиерът Ковачевски на срещата с върховния представител на ЕС Борел изрази благодарност за силната подкрепа на Европейския съюз и изрази увереността си, че с новия План за растеж на Западните Балкани Съюзът ще засили ангажимента си към региона.