САЩ ще продължат подкрепата за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които трябва да осигурят членството в ЕС, заяви държавният секретар на Антъни Блинкън по време на разговора си в Скопие с македонския премиер Димитър Ковачевски. Той изрази уважение за храбрите държавнически решения на правителството за постигането на тази цел.

Държавният секретар пристигна в сряда следобед в Скопие за срещата на ОССЕ, като беше посрещнат от министър-председателя Ковачевски.

По време на срещата двамата са подчертали "отличните отношения" и са обсъдили подкрепата, която САЩ дава на РСМ по пътя на нейното пълноправно членство в ЕС и провеждането на необходимите реформи. Според Ковачевски Северна Македония е "високо ценен съюзник на НАТО" в региона като фактор за стабилност на Западните Балкани". По-късно Блинкен се срещна с външния министър на Северна Македония Буяр Османи.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се проведе 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или т. нар. Съвет на министрите. Форумът се осъществява в условията на тежка международна ситуация, на която сме свидетели през последните години.

ОССЕ е междуправителствена структура със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) през 1975 г. Понастоящем е съставена от 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 млрд. души население, включително България. Функциите и целите на ОССЕ на хартия са ясно очертани - предотвратяване на конфликти или посредничество за постигане на мир, контрол над въоръженията, защита на правата на човека, свобода на печата и честни избори.