,,Ние провокираме системата да се промени", твърди Златка Маринова от Смолян. Нейният 12-годишен син Божидар се прочу, след като спечели състезания по информатика и математика. Получи награди, а после му ги отнеха, каза майката и уточни, че грамотите не са взети, но от просветния инспекторат им обяснили, че те нямат никаква стойност за Божидар. Защото той не учи в училище, а се обучава у дома. ,,Родителите, които сами си учим децата, също плащаме данъци, въпреки че не ползваме образователната система. Тя е остаряла, все още се мисли по социалистически и все се говори за реформа, но се прави точното обратното. Божидар не го допускат до състезания, защото за системата той не съществува. Трябва да са важни не документите, а знанията", категорична е Маринова.

Тийнейджърът се явява на ученическите състезания през ,,задния вход" - с помощта на позната преподавателка. След като било установено, че той не ходи на училище, достъпът до школските надпревари му бил отрязан. Ето защо Божидар е записан да участва в американската олимпиада по математика, която не се интересува как той се обучава.

12-годишното момче е единственото дете на Златка. Тя го отглежда сама, тъй като е разведена. Работи като програмист от дома си за софийска фирма. Още когато Божидар бил на 4 години, майка му се запалила по системи за домашно обучение. Нищо че те не се признават у нас. ,,Исках да се развие пълноценно, да стане трудолюбив. Упрекват ме, че нямал социални контакти, но не е така", твърди Златка.

Тя използва американска система за обучение, при която се правят много тестове по интернет, а накрая се издават документи, които се признават в колежи и вузове в САЩ. Оценяването се прави по признатата програма CLASS и всяка година се държи тест за постиженията в различни области.

И тя, и Божидар твърдят, че не се интересуват от българска диплома. Целта е момчето да завърши в чужбина. Баба му и дядо му са били учители по физика и информатика и също му помагат. ,,Уча до обяд, а в свободното си време свиря на пиано", казва Божидар. Досега социалните служби не са създавали проблем на семейството, тъй като хората са образовани, имат работа и са добре материално.

,,Не е отнемана грамотата на 12-годишния Божидар. Абсурдно е да дадем на толкова малко дете отличие и после да го вземем", контрира обаче Силвия Кънчева, държавен експерт в Министерството на образованието. От миналата година образователните власти се занимават с казуса с момчето. Но без успех. Според конституцията до 16 г. образованието у нас е задължително. Семейството на Божидар обаче не приема това, а наказанието за закононарушението е глоба. Дори непрекъснато да наказваме майката, това няма да реши нищо, казва Кънчева.

,,Системата има недостатъци, но не приемам, че е достатъчно едно дете да учи само информатика, музика и английски език. По-притеснителното е, че единствената му социална комуникация извън майката, бабата и дядото е по скайп", коментира тя. До този момент образователната система не е имала такъв случай и всички опити за решение на казуса пропадали.

Всъщност експертите научили за Божидар през миналата година, когато се явил на състезание във Велико Търново. Той бил записан от частна школа. Било обяснено, че идва от чужбина и тепърва му предстои да се запише в училище. По-късно се установило, че се е преместил от Добрич в Смолян с майка си и така ,,изчезнал" от системата. Домашното обучение частично е прието в САЩ, но в Европа не е разпространено. Българският просветен закон също не го признава, но след 16 години все пак се допуска индивидуална форма на обучение.

Петя Гайдарова