Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да приеме законопроект, който ще даде възможност за въвеждането на 3-месечна "данъчна ваканция" върху бензина и дизела в САЩ. Това е пореден опит на администрацията на Байдън да свали цените на горивата, предаде NBC.

Ваканцията ще намали с 18 цента галона бензин и с 24 цента дизела в момент, когато започва летният сезон с пътуванията на хората. Мярката ще струва приблизително 10 милиарда долара на американския бюджет.

„Напълно разбирам, че данъчната ваканция за горивата сама по себе си няма да реши проблема“, каза Байдън в изказване от Белия дом. „Но това ще осигури на семействата някакво незабавно облекчение, ще им даде малко място за дишане, така че ние продължаваме да работим за намаляване на цените в дългосрочен план“.

Байдън поиска от Конгреса да направи необходимите законови промени без да се вреди на фонда за ремонт на магистралите, който получава приходите си от данъци върху горивата. Много законодатели, предимно републиканци, посочиха фонда като причина, поради която не биха подкрепили облекчението за данък над горивата.

Байдън призова компаниите да увеличат капацитета за рафиниране, за да намалят цените в дългосрочен план, а операторите на бензиностанции да измислят начини за намаляване на цените.

„Това не са нормални времена, намалете цената“, призова Байдън. "Направете го сега. Направете го днес - вашите клиенти, американският народ, те се нуждаят от облекчение сега."

Администрацията на Байдън ще се изправи пред тежка битка за привличане на подкрепа за предложението в Конгреса, след като редица републиканци вече се обявиха против плана.