Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля временно премахване на федералния данък върху бензина за всички граждани по повод националния празник 4 юли. Това е поредна стъпка на Белия дом в посока намаляване на драстичния ръст на цените на горивата за гражданите.

Представители на Белия дом съобщават, че в дните от 2 до 4 юли се очаква десетки милиони хора да тръгнат на път, и това е отлична възможност да бъдат обявени нови мерки, които да помогнат за намаляване на рекордно високите цени на горивата.

Решение по казуса се очаква до края на тази седмица.

Премахването на данъка върху бензина ще изисква действия на Конгреса, а това може да се окаже предизвикателство за добрите намерения на президента.

„Републиканците не искат цените на горивата да паднат“, казва служител на Белия дом. "Републиканците искат рейтингът на Байдън да се срива."

В интервю за The ​​Wall Street Journal през ноември републиканският сенатор Рик Скот коментира, че нарастващите цени на газа и инфлацията са „златна мина за нас“.

Новината за възможни нови мерки идва преди срещата в четвъртък, която министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм планира с ръководителите на нефтопреработвателни предприятия.