Само няколко седмици делят света от дългоочакваното завръщане на Пандора в "Аватар: Пътят на водата".

Филмът се появява повече от десетилетие след своя предшественик, а внушителният му производствен бюджет го поставя в несигурно положение - той трябва да се превърне в един от петте най-печеливши филма на всички времена, само за да се изравни с тях.

Дори и планираните трета, четвърта и пета част да не постигнат успеха на "Пътят на водата", режисьорът Джеймс Камерън разкри пред „The Hollywood Reporter“, че вече има идеи за шести и седми филм за Аватар.

"Има много филми, които трябва да бъдат направени от сега до "Аватар" 6 и 7, но вече се снима "Аватар 3" и дори части от четвъртия", разкри Камерън, цитиран от БГНЕС.

Дали тези филми ще стигнат до синия екран, е друг въпрос.

Режисьорът твърдо вярва в пазара и признава, че ако суперскъпото му продължение не се представи в боксофиса, той ще приеме намека и ще прекрати начинанието си "Аватар". Това би означавало режисьорът да обърне гръб на един богат свят и история, за които е отдал повече от десетилетие от живота си.

Изминаха тринадесет години, откакто зрителите бяха пренесени на Пандора. "Аватар 2" се появява в различно време в историята на киното; боксофисът все още не се е възстановил напълно от последиците от пандемията COVID-19, а ерата на стрийминга промени разпространението на филми по начин, с който първият "Аватар" не трябваше да се бори.

"Аватар" беше технологичен пробив.

Филмът се отличаваше с безпрецедентни визуални ефекти и предефинираше 3D филмите от новото поколение. Впечатляващите му визуални ефекти накараха много хора да отидат в киното, за да станат свидетели на филмовата история. "Пътят на водата" също ще бъде сигнал за технологичен пробив в киното, който допринесе за забавянето на филма.

Първоначално Fox планираше продължението на "Аватар" да излезе по кината през 2014 г. - прогноза, която много повече съответства на типичния ритъм на франчайза.

Камерън искаше да си вземе почивка от "Аватар", а когато се върна, за да обмисли сериозно продълженията, в крайна сметка написа и четирите заедно със сценаристите Рик Джафа и Аманда Силвър за продължение от четири години. В "Пътят на водата", както може да се очаква, има подводни сцени, които според Камерън технологията все още не е в състояние да пресъздаде по правдоподобен начин.

За Джеймс Камерън технологичното ограничение е покана за иновации.

Той е начело на разработването на нова технология, която постига реализма, от който Камерън се нуждае, за да направи продължението на "Аватар" успешно, и стотици милиони долари по-късно "Пътят на водата" е почти тук.

Първите прогнози сочат, че усилията на Камерън може и да не се отплатят. Високата позиция, която трябва да постигне продължението на "Аватар", в съчетание със закъснялата му премиера, може да обрече франчайза. Оригиналният "Аватар", от друга страна, постигна очаквания успех.

Пазарът е капризен и никой, дори Джеймс Камерън, не може да предвиди касовия успех. Едно нещо за "Аватар: Пътят на водата" е сигурно: филмът ще бъде изграден на основата на страст и новаторство. Дали това ще е достатъчно, за да оправдае бъдещите продължения, ще се разбере скоро.