Василен Димитров

Сензацията, която сътвори Тайсън Фюри, детронирайки Владимир Кличко, беше всичко, за което мечтаеха българските почитатели на бокса. А именно Кубрат Пулев да извоюва короната в свръхтежката категория при професионалистите - едно от най-авторитетните отличия в спорта, редом с това за най-бърз човек на планетата. Надяваха се Кобрата да се нареди до най-великите. До Мохамед Али, Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Да излезе на ринга на големите пари.

Това, което Тайсън Фюри се превърна след триумфа си над Кличко, е всичко, ненавиждано от боксовите фенове. Скоропостижно сдаване на най-престижната титла. И то без бой. При това с привкус на наркотици, звездомания и депресия. А рекапитулацията е компрометиране на най-авторитетната категория, която от времето на силните мачове на истинския Тайсън се бори за репутацията си. Най-вече заради скандали с уговорени мачове, съмнителни съдийски решения и липсата на истински герои.

В крайна сметка Бесния Фюри (преводът на фамилията му Fury от английски език е бесен - б. а.) вбеси всички. Симпатичният доскоро здравеняк от Манчестър пропиля с лека ръка всичко, което Кличко успяваше в продължение на десетилетие да задържи. Всички титли вкупом. Естествено, че издънката на Фюри е заслуга на целия му екип, пълен и ръководен от роднини. За сгромолясването си има причини, класически за света на тежките бойци.

„Ние, боксьорите в тежка категория, сме глупави динозаври - изяждаме се помежду си, преди да е настъпил ледниковият период", обичаше да казва Мохамед Али. А за сгромолясването на повечето шампиони в най-престижната дивизия си има поне няколко предизвестени причини. Най-вече тази, че славата не понася всекиму.

Звездоманията и големите очаквания са гарантиран стрес. Той пък се бори с кокаин - естественото допълнение към шампанското и уискито, доскоро поливали победата в компанията на появилите се нови приятели. Антуражът, лошите съветници, необмислени бизнес начинания водят до бърз фалит на бързо спечелените милиони. Класически примери са Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд, профукали общо близо милиард долара.

Комбинацията от звездомания, лош мениджмънт, лабилна психика и  хилядите ултратонажни удари в главата, които биха убили и бик, са само част от класическите причини за сгромолясването на някои от майсторите на ръкавиците, описани и разяснени от специалистите и историята. В случая с Фюри водещ за провала му май ще се окаже произходът. С уговорката, че щрихът не е расистки, циганските корени го торпилираха на върха. Те го свалиха мълниеносно от трона.

Двуметровата канара е горда издънка на скитническа общност, популярна на Албиона като Ирландски скитници. Тя спазва собствени правила и традиции. Наричат ги джипси (цигани). Самият Тайсън се е самотитулувал Цигански крал. Общността Ирландски скитници наброява около 20,000 души, които живеят в катуни - временни къмпинги с каравани и палатки. Не се застояват дълго на едно място. Пръкнали са се на Албиона през XVII век.

Фюри държи изключително много на етническото си родоначалие. „Горд съм със своя произход. Номадската ми същност ме направи победител. Преди всичко останало се научих да се бия. Осъзнах, че не трябва да съжалявам за нищо. Да не поглеждам назад. Просто опаковам багажа и продължавам напред, обича да казва 28-годишният Джипси Кинг. - Хората трябва да разберат, че нашият начин на живот е напълно, напълно различен от техния. Може и да имаме един и същ цвят на кожата, да говорим един и същ език, но дълбоко в себе си всъщност сме тотално различни. Хората от моята общност са просто чужденци."

В неговата патриархална култура на кръвни връзки и кръвни вражди всичко е подчинено на мъжа и неговите желания. На жените е отредена ролята на подчинението. Нейното място е в кухнята. Единствената й функция е възпроизвеждането на рода.

От мъжете в катуна се очаква да могат да се бият. „Приемал съм стотици предизвикателства на циганските събори. Пълно е с отворковци, които, като вкарат по няколко питиета, се превръщат в безсмъртни. Вярват, че ще нокаутират Мохамед Али и Майк Тайсън. Винаги откликвах на поканите за един як кютек на тези огромни и мазни шкембета. После им уреждах среща с Господ", смееше се шампионът. Сега той ще трябва да убеди себе си и света, че може да го прави отново. Че не всичко е било случайност.