В края на юли и началото на август милиони деца в тази страна поемат обратно към класните стаи. Сред тях и хиляди българчета. Според данни на националната федерация на търговците родителите на деца от 1-8 клас трябва да отделят средно по $635, за да ги оборудват с необходимите пособия за началото на учебната година, като в горепосочената сума се включват разходите не само за пособия, а и за облекло, както и за електроника. Това е с $50 по-малко в сравнение с изминалата 2013 година. „Купили сме дрешки, които са за идните 2 сезона. До момента сме похарчили $400-500, което не е зле, пазарувайки най-вече на разпродажби. Миналата година ни излезе по-скъпо, защото съпругът ми пазарува", сподели през смях Наталия Рангелова - майка на 4-годишно момче.

Освен облекло семейство Рангелови трябва да закупят и основните учебни пособия - тетрадки, раница, химикали, листа и тефтери. „За тях предполагам, че ще отделим едно $40-50 - не е много и специално за неговата възраст не трябва много", сподели Рангелова. Освен за американското училище за деца в предучилищна възраст сем. Рангелови трябва да платят и еднократна такса от $20 за консумативи в българско неделно училище.

Велина Драмска също стяга ученик, но за втора година в американско училище. В края на предишната учебна година тя е получила писмо с нужните учебни пособия, които трябва да набави за сина си. Списъкът й възлиза на 40 долара, но само за учебни пособия.

„За първия учебен ден не бих дала повече от $200. Дрехи и обувки ще му купувам по време на учебната година. Не мисля да харча много пари. За раница например не бих дала повече от $50", сподели Драмска.

Според данни на националната федерация на търговците в Америка родителите харчат най-много пари за облекло и електроника. Този уикенд може да се възползвате да пазарувате училищни пособия и без данък продажби в редица щати, сред които Алабама, Флорида, Оклахома, Айова, Мисури, Тенеси, Тексас, Мериленд, Кънектикът и Луизиана. Пълния списък на щатите и периодите, в които можете да пазарувате, без да ви таксуват, може да намерите на адрес www.taxadmin.org.