Броят на загиналите при влаковата катастрофа край Темпи в Гърция достигнаха 47, съобщиха от пресцентъра на пожарната, която ръководи спасителната операция. Продължава издирването на още хора.

350 пътници са пътували в катастрофиралата композиция. 172 са пострадалите, сред тях е и една българка. 

Най-затруднено е изваждането на хората, които са били във вагон-ресторанта, съобщи представителят на пожарната Янис Артопиос пред телевизия ERT.

В четвъртък по обед се очаква да започне идентификацията на телата на жертвите на влака в Темпи, които са открити до момента, с ДНК процес, от полицията в сътрудничество с криминалистичната служба. Много от тях са обгорели, след като първите вагони на влака се подпалиха вследствие на сблъсъка. 

Очаква се в четвъртък и арестуваният часове след трагедията началник на гарата в Лариса да даде показания пред прокурор. 

Наказателното преследване срещу него ще се отнася за непредумишлено убийство чрез серийна небрежност и нанасяне на телесна повреда, ще му бъде повдигнато и обвинение за нарушаване на безопасността на транспорта, което според скорошна поправка в Наказателния кодекс се наказва от десет години лишаване от свобода до доживотен затвор.

В сряда

задържаният призна вина пред разследващите

Според информация от източници на "Катимерини", той е поел отговорност за това, че двата влака са се движели по една и съща линия, но освен това е заявил, че е осъзнал грешката си едва, след като е научил за сблъсъка.

По време на разследването стана ясно, че композициите са били на едно трасе в продължение на 12 минути. Малко преди сблъсъка е имало повреда, която е наложила пътническият влак да изчака в продължение на 48 минути. За да продължи композицията е преместена на другата линия, но след това е трябвало да бъде върната на своето трасе, което не се е случило, предполагат разследващите.  

Според друга версия за причините за катастрофата началникът на гарата е преместил стрелките на релсите, за маневра на местен влак, след което не ги е върнал обратно.

Арестуваният началник на гарата в Лариса е бил на този пост едва от няколко месеца, след като е преминал кратка програма за обучение, а преди това е работил на други позиции в организацията.

Йоргос Периволиотис, електротехник-инженер в Националния технически университет в Атина, съдебен експерт и технически съветник по безопасност на труда и съоръженията, коментира, че става въпрос за човешка грешка, но тя е била очаквана. 

„Озоваването на два влака, движещи се в противоположни посоки по една и съща линия, е сериозна човешка грешка, но това е човешки фактор, от който цяла железопътна линия в никакъв случай не трябва да зависи", подчертава експертът, който разследва и пожара на Euroferry край Корфу, при който загинаха седем българи.

По думите му, и най-добрият служител може да сгреши, в по-малка или по-голяма степен. 

„И точно защото го очакваме, трябва да има мрежа от защита, но също така и предпазни мерки и, разбира се, протоколи, които да гарантират, че системата ще функционира задоволително дори след грешката. Изглежда, че

тук няма механизъм за безопасност

Това означава че проблемът е многообразен: организационен, административен, структурен“.

Експертът отбеляза още, че опитът му показва, че „много от злополуките от този вид са причинени в резултат на лоши условия на труд за служителите, които често правят грешки и грешни изчисления, под натиск и стрес".

"Подчертавам това, защото виждаме, че до момента има едностранно приписване на отговорност", заяви той в защита на арестувания.

Василис Завоянис, представител на служителите в борда на директорите на TRAINOSE заяви пред "Катимерини", че

нито сигнализацията, нито дистанционното управление са работели

по тази линия, като движението на влаковете се регулира както и преди 30 години. 

Специално по отношение на системата за дистанционно управление Завоянис подчерта, че тя съществува, но никога не е работила.

„Това е нещо, за което синдикатите на работниците призовават още от 2018 г. Дистанционното управление и сигнализация бяха важна част от модернизацията на линията, но се забавиха", каза той.

Завоянис също подчерта, че проследяването на влаковете също не е добро.

„Само си помислете, че вчера, цели 45 минути, те търсиха да намерят в коя част от маршрута е влакът“, каза той. 

Представител на Hellenic Trains също потвърди, че системата ETCS, която следи в реално време позицията на влаковете в железопътната мрежа, не работи.