Страните, членуващи в ООН, достигнаха до споразумение за защита на биоразнообразието в открито море, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Юридически обвързващото споразумение за съхраняване и гарантиране на устойчивото използване на биоразнообразието на открито море бе постигнато след пет кръга на дълги преговори под егидата на ООН, припомня БТА

След повече от десетилетие преговори повече от 100 държави в ООН постигнаха историческо споразумение за опазване на световния океан, предаде Би Би Си. Договорът за открито море предвижда 30% от него да бъдат защитени до 2030 г. Целта е да се опази и възстанови морската природа, с ъобщава ОфНюз.

Според "Грийнпийс" до 2030 г. всяка година трябва да се защитават 11 млн. кв. км океански площи, за да се постигне целта.

Споразумението беше постигнато в събота вечерта, след 38-часови преговори в централата на ООН в Ню Йорк.

Те бяха забавени в продължение на години заради разногласия относно финансирането и правата за риболов.

Последното международно споразумение за опазване на океаните е подписано преди 40 години, през 1982 г. - Конвенцията на ООН по морско право. С нея беше създадена зона, наречена "открито море" - международни води, в които всички държави имат право да ловят риба, да плават с кораби и да извършват научни изследвания - но само 1,2% от тези води са защитени. Морският живот извън тези защитени зони е изложен на риск от изменението на климата, прекомерния риболов и корабния трафик.