Продължение от миналия брой

Много хора не разбират как работи системата за агента на купувача. Ако един агент ви е показал имот и е работил с вас, то в САЩ не може просто ей така да го зарежете и да си намерите друг агент, който да ви представлява в покупката на същия имот. Това се смята за неетично, а и има вероятност и двамата агенти да поискат да бъдат компенсирани за работата, която са свършили. Имайте го предвид, ако сте решили да използвате различни агенти за определен район. Доста често чувам хора да казват, че предпочитат да работят с няколко агента, за да увеличат шанса си да намерят по-добро жилище. Уви обаче, това няма как да стане, понеже ние - агентите, работим с един и същ ресурс - MLS. По този начин само може да се окажете в центъра на конфликт. Моят съвет е да поговорите с няколко агента, преди да се спрете на такъв, който ще отговаря на вашите изисквания.

Дори и да използваме един и същи ресурс, всеки един от нас си има своите особености, които не е лошо да разучите, преди да се спрете на определен ваш представител. Като пример мога да дам агенти, които не работят през почивните дни, а за вас това може да са единствените дни, в които имате време да ходите на огледи. Същото важи за след работно време.

Също има агенти, които имат специален професионален статус, вземали са допълнително класове и имат познания за съвременните изисквания и закони, докато други не отделят много време за това. Химията между хората е също много важна. Колкото и дребно да звучи в този случай, хората искат да работят с други хора, с които се чувстват удобно, ненапрегнати и спокойни. Намерете такъв агент, който ще ви накара да преминете през така или иначе стресиращия процес на покупко-продажбата и ще ви накара да се чувствате малко по-спокойни. Ако не сте доволни от сегашния си агент, потърсете друг, но имайте предвид, че ако сте видели вече с първия си агент някой имот, който искате да закупите, трябва да продължите с него. Това лесно може да бъде доказано и проверено чрез MLS системата. След като агентът е направил час за оглед, цялата информация на вашия агент отива при страната на продавача. Така винаги може да се разбере кой агент е показал съответното жилище.

В заключение според Националната асоциация на агентите на недвижими имоти в САЩ около 90% от агенциите имат собствени уебсайтове, в които рекламират имотите си за продажба, както и тези на други фирми (подобно на MLS системата). Според технологично допитване, проведено през 2007 година, 66% от всички агенти имат свои собствени уебсайтове за връзка с обществеността. Сайтовете, като REALTOR.com, Yahoo, Google, CraigsList, Zillow and Trulia, все още се посещават от милиони потребители, но и все още много нови купувачи предпочитат не сайтовете, а да се доверяват на агентите си да ги насочват към имоти, които биха се вписвали в техните изисквания.

Надявам се темата от последните няколко броя да е дала яснота какво всъщност е MLS системата, чрез която агентите комуникираме и сме компенсирани.

Ако имате въпроси, свързани с информацията в последните няколко статии или пък други, отнасящи се за недвижимо имущество по принцип, винаги може да ме потърсите на тел. 773-827-7827.