От понеделник е отменено частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Посочената в заповедта на кмета Галина Стоянова причина е отпадане на обстоятелствата, послужили като причина за обявяването му. Копие за отмяна на заповедта е изпратено до всички заинтересовани. 

Частичното бедствено положение в посочените населени места беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. На 14 май в град Шипка, който е най-засегнат от градушката, бяха служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Калин Стоянов и Виолета Коритарова. Тогава заместник-кметът на община Казанлък Сребра Касева заяви, че частичното бедствено положение ще бъде отменено, когато животът в Шипка се нормализира. 

Макар и бавно, Шипка се възстановява след бурята, каза тази сутрин кметът на града Василка Панайотова. Тя изказа благодарност към Община Казанлък за бързата реакция и за това, че комисии веднага са започнали да обследват пострадалите домове и да описват щетите, за да може по най-бързия начин да бъде задействана процедурата по отпускане на средства. Пред сградата на кметството десетки чакаха, за да подадат заявления за отпускане на финансова помощ след бедствието.