Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети заедно с американския милиардер Илон Мъск кибуц, атакуван от бойци на "Хамас" по време на нападението, извършено от тях срещу израелската територия на 7 октомври, предаде Франс прес. Премиерът  и собственикът на компаниите "Екс" и "Тесла"  бяха в кибуца Кфар Аза.

"Ние трябва да демилитаризираме Газа след унищожаването на "Хамас" и да дерадикализираме палестинската територия", заяви Нетаняху по време на разговор с Мъск, постнат в социалната мрежа "Екс" след тяхната визита в кибуца.

Канцеларията на Нетаняху публикува кадри, на които се виждат двамата мъже да обикалят из развалините на атакувания кибуц.

"Ние трябва да възстановим Газа и се надявам да получа помощта на нашите арабски приятели за това", заяви още Нетаняху на Мъск. 

Той изрази надежда, че ще бъдат подновени дискусиите за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия и "ще се разшири кръгът на мира отвъд онова, което може човек да си представи".

Израелският министър на комуникациите Шломо Кахри заяви същевременно, че е постигнато принципно споразумение за използването в Израел и в Ивицата Газа на услугите за достъп до интернет чрез сателитната спътникова мрежа "Старлинк", собственост на Мъск. Сред разпространените от канцеларията изказвания на Нетаняху пред Мъск няма нищо, свързано с обвиненията за антисемитизъм в социалната мрежа "Екс".

Израелското президентство беше съобщило, че Мъск трябва да обсъжда с президента на Израел Ицхак Херцог нуждата да се действа в борбата с онлайн антисемизизма, но съдържанието на тази среща не бе направено обществено достояние. На срещата Херцог е трябвало да бъде придружен от представители на семейства на заложници на "Хамас".

Мъск е под огъня на критиките за разпространението на думи на омраза в "Екс", откакто той пое контрола над социалната мрежа през октомври 2022 г. Белият дом обвини Мъск в средата на месеца в "отвратително насърчаване на антисемитската и расистка омраза". В съобщение в "Екс" Мъск одобряваше и конспиративна теория, според която евреите имали таен план, за да насърчат незаконната имиграция в западните страни, за да отслабят бялото мнозинство там.

През септември Нетаняху се срещна с Мъск в Сан Франциско. "Надявам се, че бъдете способен да сложите край на антисемитизма или да го накарате да отстъпи колкото е възможно повече в границите на свободата на словото", заяви тогава Нетаняху на милиардера.