Белият дом обвини в петък Илон Мъск, че е извършил "позорно насърчаване на антисемитски и расистки настроения" в една от публикациите си в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"), предаде Франс прес. Милиардерът е отговорил в сряда на собственика на акаунт, който е написал, че еврейският народ насърчава "омразата срещу белите", със следното съобщение: 

"Вие казахте самата истина".

Според Белия дом публикацията наистина отразява теорията на конспирацията, популярна сред белите националисти, според която евреите имат секретен план за насърчаване на тайната имиграция в западните страни, за да подкопаят господството на бялото мнозинство. Тази теория на конспирацията беше възприета по-специално от извършителя на нападението срещу синагогата в Питсбърг през 2018 г., при което загинаха 11 души. 

"Неприемливо е да се повтаря лъжата на извършителя на най-смъртоносната антисемитска атака в историята на САЩ", заяви в изявление Андрю Бейтс, говорител на Белия дом, имайки предвид атаката в Питсбърг.

 

След първоначалния си отговор Илон Мъск продължи да твърди, че Антидефамационната лига - асоциация, която се бори с антисемитизма, "несправедливо атакува мнозинството в западните страни, въпреки факта, че мнозинството от Запада подкрепя еврейския народ и Израел". 

"Това е така, защото те не могат, според собствените си принципи, да критикуват малцинствените групи, които представляват основната заплаха за еврейския народ", добави Мъск.

Антидефамационната лига е една от неправителствените организации, които осъдиха значителното увеличаване на дезинформацията и хомофобските и расистките обиди в "Екс", откакто правилата за модериране в социалната мрежа се промениха с идването на Илон Мъск. Собственикът на "Тесла" и "СпейсЕкс" вече отправи нападки срещу Антидефамационната лига в началото на септември, като заяви, че организацията е "отговорна за по-голямата част от загубата на приходи" от социалната мрежа "Екс".