Безплатно и на воля: Борисов ползва ВИП телефона си

Разследване на ,,Биволь"

Висши политици и чиновници говорят ,,на корем" с ВИП планове без месечни такси и лимити. ,,Теленор" потвърди за стотици ВИП абонати, в чиито договори няма тарифи, но не може да прекрати плановете. Сред щастливците са Бойко Борисов и Сергей Станишев. Програмата, която дава достъп до мобилна телефония без лимит, се идентифицира като ,,VIP no monthly, GGFree" в системата на ,,Глобул/Теленор". В превод това означава ,,Много важна персона, без месечни такси, Глобул към Глобул безплатно". Номерата са лични, а не в група.

Така например бившият премиер Сергей Станишев е имал на свое име две сим карти за безлимитни разговори в мрежата на ,,Глобул": 089 7880 001, активирана на 21 септември 2005 г., и 089 7779 997, активирана на 9 юни 2010 г. Сим картите са с уникални номера, завършващи съответно на 0040215 и 9193625. И двата номера в момента са спрени и при позвъняване се чува съобщение, че ,,абонат с такъв номер не съществува".

Действащият премиер Бойко Борисов е абонат на безлимитния ВИП номер 089 9999 999. Той е получил ,,най-милиционерския" номер в държавата на 29 септември 2003 г., когато е главен секретар на МВР и обикаля местата на поръчковите убийства като ,,Батман, изтупан в ,,Армани" (според характеристиката на американския посланик Байърли), радвайки се на медийната любов. Уникалният номер на неговата сим карта завършва на 4565522 и тя продължава да е активна.

Премиерът Борисов коментира, че ,,Глобул" са му издали такъв номер, без той самият да знае. ,,Бих искал да ви информирам, че премиер-министърът не използва сим карта с номера +395 89 9999 999. След вашето запитване направихме проверка в ,,Глобул/Теленор". Проверката показва, че от 2003 г., когато компанията беше притежавана от гръцкия телекомуникационен доставчик OTE, името на г-н Бойко Борисов е било налично в базата данни на компанията като потребител на въпросния телефонен номер", така отговориха на запитване за коментар от прессекретариата на премиера. ,,Мога да ви уверя, че премиер-министърът не се е свързвал с гръцката телекомуникационна компания OTE персонално или чрез свой сътрудник, за да получи въпросната сим карта, не е договарял персонално или чрез сътрудник тарифен план, абонамент или нещо друго, свързано с услугите, доставяни от OTE или ,,Теленор". От 2001 г. г-н Борисов използва телефонни номера и услуги от компании, които имат договори с институциите, в които е работил", се уточнява в съобщението.

Ако премиерската версия е вярна, то гърците са успели да откраднат пълните му лични данни, ЕГН и точния адрес в Банкя, които фигурират в базата данни. Остава загадка защо ,,Глобул" са издали този номер, който е поддържан активен до момента и се използва, без да му се фактурира нито лев. Също така е любопитен фактът, че при позвъняване на 089 9999 999 до сутринта на 21 ноември се чуваше гласово съобщение: ,,Абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно", а в момента се чува ,,Абонатът временно е ограничил входящите си обаждания." Промяната се случи горе-долу по същото време, когато се получи отговорът от пресслужбата.

Сред щастливите избраници на ,,Глобул" е и несменяемият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Страховитият за мобилните оператори шеф в един момент е разполагал с цели 5 сим карти с ВИП план. В момента обаче на негово име е активен само един номер 0899978889. Но той връща гласово съобщение: ,,Абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно." Веселин Божков не отговори на запитванията за коментар по електронна поща и не вдигаше другия си телефонен номер в мрежата на ,,Мобилтел".

Потърсени с въпрос дали такива ВИП планове съществуват, от ,,Теленор" отговориха утвърдително, но уточниха, че всички са сключени при предишния собственик, преди август 2013 г. ,,Теленор" има сключени договори за мобилни услуги с физически и юридически лица по посочения от вас план, като всички без изключение са сключени преди придобиването на ,,Теленор България" ЕАД от ,,Теленор мобилни комуникации" през август 2013 г." От отговора става ясно още, че операторът не може да прекрати едностранно договорите. ,,За сключените до август 2013 г. договори по посочения план дружеството е задължено и надлежно изпълнява ангажиментите си, като съответните потребители заплащат задълженията за ползваните от тях услуги в съответствие с приложимите условия."

От пресслужбата на ,,Теленор" съобщиха тарифите за ВИП плановете: безплатно в мрежата на „Глобул", 39 ст./мин към други оператори, 12 ст. за SMS към всички оператори, вкл. ,,Глобул", 2 лв./MB интернет достъп и стандартните тарифи за роуминг.

Тези тарифи обаче не са разписани в договорите на ВИП потребителите. Поне това признава Ерик Норд, шеф на комуникациите за европейските компании на ,,Теленор" и директор на ,,Теленор медия енд контент сървисис".

,,В договорите не е написано точно какви ценови планове се прилагат. Опитахме се да проверим според плащанията. Има група абонати в България, в чиито договори не пише какво плащат. От фактурите се вижда, че не плащат нищо за обаждания в националната мрежа", казва той. Шмид признава за стотици такива договори, сключени преди ,,Теленор" да поеме ,,Глобул". ,,Теленор" обаче не можал да отговори на въпроса какви са условията, за да стане някой ВИП клиент. Тогава дали тези планове за хора на власт не са форма на корупция? ,,Това са предположения, които не мога нито да приема, нито да отрека, така че ми е трудно да отговоря", казва г-н Норт.

Впрочем ,,златните телефони" са реалност и това се знае от много време. Издават ги всички оператори и се водят част от рекламния им бюджет. Висши полицаи и чиновници имат по четири-пет ВИП номера. Колкото по-едра е рибата, толкова по-голям е лимитът (от порядъка на хиляди левове). В България вероятно се ползват хиляди такива номера.

Тъй като няма безплатен обяд, нито безплатен разговор, ВИП сметките на властимащите са платени от другите клиенти на мобилните оператори. За което операторите заслужават солена глоба от Комисията за защита на потребителите.

Kазусът има и силен корупционен привкус, като се има предвид, че държавните институции сключват всяка година договори за милиони с операторите за предоставяне на мобилни телефонни услуги и устройства, а също и електронни съобщителни услуги. Също така държавата се намесва като регулатор за издаване на лицензи и определя тарифите за честотите, с които работят мобилните оператори. Освен това според Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, политиците и чиновниците са длъжни да декларират подобни облаги в натура, когато те надхвърлят 500 лв. годишно. Нищо подобно не се открива в декларациите нито на Сергей Станишев, нито Бойко Борисов, нито пък на Веселин Божков.