Могат ли имигранти да гласуват на президентските избори? Публикация, разпространявана в социалните мрежи предполага, че нелегалните имигранти ще имат право на глас в президентските избори с издадени от правителството лични карти. Обвиненията, че личните документи могат да бъдат използвани от имигранти без право да участват във вота, се появиха миналата есен, след като Fox News пусна снимки на карти, предназначени за евентуално раздаване на мигранти, пресичащи границата. 

Бившият президент Доналд Тръмп многократно е разпространявал свързана теория, че демократите подкрепят въвеждането на имигранти без документи в страната, за да могат да гласуват. 

„Вярвам, че това е причината, поради която те позволяват на тези хора да влязат. Хората, които не говорят нашия език, те ги записват да гласуват“, каза Тръмп по време на предизборен митинг в Айова. „Вярвам, че това е причината милиони хора да се изсипват в страната ни и това може много добре да повлияе на следващите избори и вярвам, че затова го правят.“ 

Програмата за раздаване на лични карти на имигранти обаче няма нищо общо с гласуването и

все още е незаконно за хора без американско гражданство да гласуват

във федерални избори, дори те да притежават „зелена карта“ за постоянно легално пребиваване. „Тази карта няма да позволи на неграждани, особено на неграждани, които нямат имиграционен статут, да гласуват“, каза Алберто Бенитес, професор по право в университета „Джордж Вашингтон“, пред The Dispatch Fact Check. „Това не е карта за регистрация на избиратели.“ 

През юли 2022 г. множество медии съобщиха, че администрацията на президента Джо Байдън планира да тества пилотна програма, предоставяща временни лични карти на нелегални имигранти. Програмата, известна като ICE Secure Docket Card Program, получи финансиране от 10 милиона долара от Конгреса през 2023 г. 

Затвор и депортация заплашват имигрантите, ако гласуват в американските избори

„Концепцията за карта за сигурност, издадена от ICE е пилотна програма, която ще модернизира документацията, предоставена на някои неграждани (на САЩ)“, каза говорител на Имиграционните служби пред The Dispatch Fact Check.

„Въпреки че спецификите на картата са в процес на разработка, важно е да се отбележи, че документът няма да бъде официална форма на федерална идентификация. Той ще се използва за идентификация само от Министерството на вътрешните работи и ще бъде предоставен само след извършване на проверки за национална сигурност. Идентификационните карти имат за цел да улеснят достъпа на нелегални имигранти до важна информация като съдебни документи и ще позволят на служителите на правоприлагащите органи по-лесно да идентифицират и определят дали лицата вече са в имиграционната система. В момента лицата без американско гражданство получават хартиени документи от федералното правителство относно техния имиграционен статут“, обясни говорителят на ICE. „Хартиените документи представляват риск за сигурността, лесно се губят и се разграждат бързо в реална употреба, създавайки неефективност за правителството и имигрантите. Преминаването към карта за сигурност ще спести милиони на агенцията, ще освободи ресурси и ще гарантира, че информацията е бързо достъпна за служителите на Министерството на вътрешните работи“, каза още той. 

Лицата без американско гражданство в Съединените щати – наричани предимно „пришълци“ в законите на САЩ – не могат да гласуват за федерални служби, независимо дали притежават някаква форма на федерална идентификация, включително за длъжността президент, вицепрезидент или за електори, уточниха от Имиграционните служби. 

„Трябва да сте гражданин на САЩ, за да можете да гласувате. Ако нямате документи или сте нелегален, не можете да гласувате законно“, каза Дейвид Шулц, национален експерт по избирателно законодателство, пред The Dispatch Fact Check. 

Законът уточнява, че хората без гражданство, които гласуват за която и да е федерална служба, ще бъдат глобени и/или осъдени на затвор за не повече от една година. „Всеки чужденец, който е гласувал в нарушение на която и да е федерална, щатска или местна конституционна разпоредба, закон, наредба или регламент

подлежи на депортиране“,  гласи още Кодексът на САЩ.

Според него освен това чужденци, които са гласували, без да имат право на това, няма да могат да получават визи или да бъдат допуснати в страната. 

Съществуват някои изключения от законовите наказания за гласуване на хора без гражданство и те се отнасят предимно за деца на имигранти, които може да не са наясно със статута си, обясняват експертите по имиграционно право. 

Затвор и депортация заплашват имигрантите, ако гласуват в американските избори

В случаите, когато и двамата родители на лица без гражданство са настоящи или бивши граждани на САЩ, и когато лицето без гражданство е живяло постоянно в страната преди 16-годишна възраст или когато основателно смята, че е бил гражданин по време на гласуването, законовите санкции за гласуване на хора без гражданство не се прилагат. 

Някои населени места, като Сан Франциско, Оукланд и окръг Колумбия, позволяват на лица неграждани да гласуват поне на някои местни избори, въпреки че това не е обичайно явление. 

През 2022 г. съдия в Ню Йорк постанови, че градски закон на Ню Йорк, позволяващ гласуване на лица без гражданство, нарушава конституцията на щата. 

Според Шулц политическите партии могат дори законно да позволят на неграждани да гласуват в управлявани от партиите фракции. Въпреки това, гласуването в типичните първични избори би било незаконно, тъй като щатът е значително ангажиран в тяхното функциониране. „Тъй като има значителни държавни действия по отношение на провеждането на първичните избори, същото правило ще се прилага в този момент“, обясни Шулц.

Затвор и депортация заплашват имигрантите, ако гласуват в американските избори

Кога имигрантите ще имат право да гласуват

Единствено получилите американско гражданство имигранти могат да гласуват във федерални избори. 

Първата стъпка към натурализацията е получаването на „зелена карта“, която дава право на легално постоянно жителство. Тя може да бъде получена при спонсориране от семейството, чрез работа или статут на бежанец и търсещ убежище.

В повечето случаи имигрантите могат да кандидатстват за гражданство, след като са притежавали зелена карта и са живели в САЩ в продължение на пет години. Срокът може да бъде намален на три години, ако те са придобили право на постоянно жителство, чрез брак с американски гражданин.

Стъпките към добиване на статут на американски гражданин минават през подаване на заявление за натурализация преминаване на интервю и изпити по английски и гражданско образование и полагане на клетва на церемония по натурализация. 

Обикновено има изключения и специални клаузи за някои групи като военен персонал, съпрузи на американски граждани, живеещи в чужбина и деца на американски граждани.

Съпрузите на американски граждани, живеещи в чужбина заради работа за американското правителство, включително военен персонал, могат да кандидатстват за гражданство без да са изпълнили изискванията за жителство и да кандидатстват извън САЩ. 

Веднъж след като са получили гражданство, те имат право да гласуват в американските избори.