Снимка от ареста – Ким Дейвис отиде зад решетките заради вярата си в Бог, сн. полиция на Роуан, Кентъки

Преди около четири години, когато Ким Дейвис слуша в църквата неделната служба -  как мъжът от амвона проповядва за опрощението и Божията благодат, подобна непримиримост е малко вероятна. На 44 години Ким се е развеждала три пъти и има две извънбрачни деца. Но в онази неделна сутрин проповедникът цитира текст от Книгата на галатяните, а тя се разкайва и обещава да служи на Бог до края на живота си.

Като чиновник в окръг Роуан, Кентъки, въпреки миналото си Ким Дейвис отказва да вдигне бяло знаме в битката кой може и кой не може да бъде бракосъчетан. Тя се позовава на Божията власт и се опълчва на няколко заповеди на федералния съд. И отново отказва да издаде брачни свидетелства на еднополови двойки.

Откакто Върховният съд легализира гей браковете в САЩ, двойки стоят в офиса й и плачат и крещят, наричайки я тесногръда фанатичка. Опитват се и да преговарят с нея.

Но Дейвис, която обикновено носи пола до глезените и коса до кръста, отказва да отстъпи дори под заплахата да бъде съдена за неуважение към съда, да бъде солено глобена и дори пратена зад решетките. „Тя се озова в ситуация, в която едва ли си е представяла, че ще бъде", каза Мат Стейвър, основател на християнската адвокатска къща „Либърти каунсил", която представлява Дейвис.

След знаковото решение на Върховния съд през юни Дейвис обяви, че няма повече да издава сертификати за брак. Четири двойки - две хетеро и две хомосексуални, я съдят с довода, че тя трябва да изпълнява задълженията си като избран представител на местната власт въпреки християнската си вяра.

Окръжният съдия Дейвид Бънинг й нарежда да издаде свидетелствата, а апелативният съд потвърждава разпореждането му. На 1 септември Върховният съд отказа да се намеси в казуса, което остави Ким без правни възможности да продължава да упорства.

„Решението е въпросът дали отиваш в Ада или Рая", казва тя в прессъобщение. Съпругът й Джо Дейвис пристигна в съда на 1 септември, за да провери как е съпругата му, след като пред сградата се събраха хора за протестна демонстрация. За нея това е изпитание, твърди той, тъй като те я заплашват с убийство и с подпалване на дома й.

Г-н Дейвис, който казва за себе си, че е „стар селяк от Юга", сочи към демонстрантите, „въоръжени" със знамена в цветовете на дъгата (знамето на ЛГБТ обществото - б.р.). „Искат да приемем техните вярвания и начин на живот, но те не искат да приемат нашите", обяснява той.

Двамата с Ким са заедно от 19 години, но Дейвис не казва от колко време са женени.

Архивите на съда обаче показват бурната семейна история на Ким Дейвис. Тя се омъжва за настоящия си съпруг на два пъти, а има и още един брак. За първи път минава под венчило на 18 години. В искане за развод през 2008 г. Дейвис признава, че има две извънбрачни деца. През 1996 г., на 30-годишна възраст, се омъжва за Джо Дейвис за първи път. Развеждат се през 2006 г. Година по-късно, на 40 г., създава семейство с Томас Макинтайър, въпреки че бракът й трае по-малко от година. После повторно се бракосъчетава за Джо Дейвис през 2009 г. „Тя направи някои грешки, съжалява и скърби. Животът, който водеше преди, е вече минало за нея. Тя иска и получава прошка. Затова съвестта й е толкова силна", обяснява адвокат Стейвър.

На 1 септември сутринта Ейприл Милър и Карън Робъртс, следвани от тв камери и активисти, чакат Дейвис да отвори врати. Те се надяват, че тя ще приеме поражението и в крайна сметка ще издаде брачните свидетелства. Вместо това тя ги отпраща. На излизане се разминават с Дейвид Ърмолд и Дейвид Мур, двойка от 17 години. „Отново ни отказаха", прошепват те. Ърмолд казва, че почти се разплакал. Двойката настоява да говори с Дейвис, която излиза за малко. „Няма да си тръгнем, докато не получим свидетелство", категоричен е Ърмолд. „Значи денят ви ще е дълъг", отговаря Дейвис. Тя се прибира в офиса си, затваря вратата и пуска щорите. Чакалнята е пълна до пръсване с народ. „Свърши си работата", крещят активисти за равенство при браковете. „Не се поддавай", викат поддръжниците й. Те я сравняват с апостолите Павел и Сила, вкарани в затвора заради вярата си и спасени от Бог.

Адвокатите на отпратените двойки обаче настояват да й бъде потърсена съдебна отговорност, тъй като не е спазила съдебни решения. Те не искат тя да лежи в затвора, а да бъде глобена достатъчно сериозно, за да си свърши работата най-сетне. Съдия Бънинг нареди Дейвис и шестимата й заместници да се явят в сградата на федералния съд в Ашланд. $80,000 от парите на местните данъкоплатци отиват за годишната заплата на чиновничката. Тя обаче не е богата и според Стейвър едва ли ще може да си плати глобата. А не иска и да напусне.

За пети път от юни насам еднополовата двойка Ейприл Милър и Карън Робъртс ще посети съда в окръг Роуан, Кентъки, в петия си опит да получи брачно свидетелство. Този път обаче чиновничката Ким Дейвис няма да е там, за да ги спре. Причината е, че междувременно я арестуваха по нареждане на федерален съдия, който я намери виновна за това, че не е спазила заповедта му да издава свидетелства за брак и на еднополови двойки. Окръжният съдия Дейвид Бънинг предложи да освободи Дейвис, ако обещае да не пречи на служителите й да издават сертификати на гейовете, но тя отказа. Обвиняемата заяви, че свекърва й я е накарала да обещае на смъртния си одър, че ще ходи на църква и чиновничката спазила обета - станала ревностна християнка и е убедена, че издаването на брачни свидетелства на гейове е грях.

След като прати Дейвис на топло, съдията заплаши всеки един от шестте й подчинени със същата съдба, ако продължат да отказват като нея да издават свидетелства. Петима от шестимата заместници на Дейвис склониха, а шестият - сина й, отказа. В един момент Бънинг погледна към сина на Дейвис Нейтън и го предупреди да не се меси в работата на колегите му. Съдията бе категоричен, че не иска да вижда „щуротии", като например миналата седмица, когато служителите затвориха за кратко заради „обновяване на компютрите". „Това ще покаже незачитане на нареждането на съда. Надявам се здравият разум да надделее", каза съдията.

Синът на Дейвис се държа стоически, докато съдията разпитваше чиновниците, някои от които склониха с неохота. „Всъщност не искам, но ще спазя закона", каза заместничката Мелиса Томпсън през сълзи в претъпканата съдебна зала. „Аз съм дъщеря на проповедник и това е най-трудното нещо, което се налага да сторя в живота ми", оплака се тя. По думите на Томпсън не става въпрос за омраза към различните.

Съдията Бънинг намекна, че Ким Дейвис ще остане в затвора поне седмица и заяви, че ще преразгледа решението си, след като заместниците й изпълнят нареждането му.

Въпреки всичко Дейвис изрази надежда, че законодателните органи на Кентъки ще намерят начин тя да продължи да работи, като това не противоречи на съвестта й. Губернаторът на щата от Демократическата партия Стив Бешиър обаче отново отказа да свика специална сесия. Щатските законодатели се събират през януари.

Дейвис, която е апостолическа християнка, плака, докато даваше показания в съда, и каза, че винаги е била добър човек. Тя обаче се врекла на Господ през 2011 г. и обещала да го обича с цялото си сърце, ум и душа, защото искала да направи Рая неин вечен дом. „Моралните закони на Господ са в конфликт със служебните ми задължения", каза тя на съдията, преди да бъде отведена. „Не може да се отделиш от нещо, което е в сърцето и душата ти", смята Дейвис.