Доли Мадисън, съпругата на президента Джеймс Мадисън, е една от най-обичаните първи дами в историята на Белия дом. Тя е очарователна и грижовна домакиня, първата съпруга на американски президент, която се захваща със собствена кауза, и спасява известния портрет на Джордж Вашингтон от британските войски, които опожаряват Белия дом през 1814 г. Дори и след смъртта на Джеймс важни хора продължават да се обръщат към Доли за мнението ѝ по актуални въпроси. 

Когато тя умира през 1849 г., президентът Закари Тейлър произнася реч на погребението ѝ, в която казва, че е любимата първа дама на нацията. Поне според легендата… Няма документи от неговото надгробно слово, така че не знаем със сигурност, пише chr.bg.

Въпреки че Тейлър измисля чудесен термин, е било необходимо известно време, за да се наложи. Наследниците на Доли ѝ дават свои собствени титли, които варират от обикновеното „лейди“, която самата тя използвала по време на мандата си, до „госпожа президентша“. „Първата дама“ се споменаваше тук-там, особено по отношение на племенницата на Джеймс Бюканън, Хариет Лейн, която служеше като официална домакиня в Белия дом по време на неговия мандат (самият Джеймс е ерген).

Въпреки тези спорадични споменавания през годините, терминът не се налага, докато журналистка на име Мери Еймс не го използвала през 1877 г. Тогава тя отразява встъпването в длъжност на Ръдърфорд Хейс за вестник „Ню Йорк Индипендънт“ и нарича Луси Хейс новата първа дама. По някаква причина – вероятно заради популярността на Еймс като журналист – фразата най-накрая се налага и оттогава се ползва по цял свят.

В случай че се чудите какъв термин ще се използва за мъжа на евентуалната ни първа президентка, предпочитаната фраза изглежда е „първи джентълмен“.