Ако някога сте виждали военно погребение или церемония по филмите, вероятно ви е правило впечатление как гвардейците сгъват американското знаме. Тази стара военна традиция има богата история – и нейната символика е важна както за военнослужещите, така всъщност и за ветераните и обикновените цивилни.

Първоначалната версия на американското знаме – тази със само 13 звезди – е представена на 14 юни 1777 г. след приемането му от Континенталния конгрес. Докато преди това всяка от колониите е развявала свое собствено знаме, в този момент всичките 13 колонии се обединяват в единна нация. Близо 200 години по-късно, през 1960 г., президентът Дуайт Айзенхауер приема сегашното знаме с 50 звезди.

Всяка част от флага представлява историята на страната – например, както знаем, 50-те звезди представляват 50-те щата на САЩ, а пък червените и белите ленти символизират първоначалните 13 колонии. Цветовете също имат своето значение: синият цвят е символ на бдителност и справедливост, белият – на чистота, а червеният – на храброст и доблест.

Никой не знае кога точно е започнала традицията да се сгъва американското знаме в триъгълник, но се знае, че тя се изпълнява редовно по време на церемониални събития, включително военни погребения, някои празници и в края на всеки ден във военните бази, пишат от chr.bg.

Макар че в Кодекса на знамето на САЩ не се посочва изрично, че то трябва да се сгъва в триъгълник, в него е описано какво трябва да се прави, когато то е както изложено, така и прибрано. В този смисъл източниците предоставят различни мнения за това как е възникнала тази традиция.

Символика на 13-те сгъвания

Цялостният процес на сгъване има за цел да изобрази края на деня, който отстъпва място на нощта. Макар общото мнение да е, че 13-те сгъвания символизират първоначалните 13 колонии, всяка отделна гънка има и второ значение, което е свързано с произхода на Съединените щати:

 • Първата сгъвка: Символизира живота.
 • Втора сгъвка: Символизира вярата във вечния живот.
 • Трета сгъвка: Отдава почит на онези, които са напуснали редиците на американската армия и са отдали част от живота си за защитата на страната.
 • Четвърта сгъвка: Олицетворява вярата на гражданите в Бога, независимо дали се обръщат към него по време на мир или война.
 • Пета сгъвка: Символизира Съединените американски щати като цяло.
 • Шеста сгъвка: Символизира клетвата, която американците дават на знамето и на своята страна.
 • Седма сгъвка: Почит към въоръжените сили.
 • Осма сгъвка: За преминалите през „Долината на мрачната сянка“, както се казва в Псалм 23:4.
 • Девета сгъвка: Олицетворява женствеността.
 • Десета сгъвка: Посветена на Бащата, който е осигурил деца за защита на Съединените щати.
 • Единадесета сгъвка: За текста под печата на царете Давид и Соломон и отдава почит на Бога на Авраам, Исаак и Яков.
 • Дванадесета сгъвка: Признава Бога като Отец, Син и Свети Дух.
 • Тринадесета сгъвка: Напомня на гражданите за девиза на Америка: „Уповаваме се на Бог“.

Накрая знамето трябва да бъде оформено като шапка, подобна на носените от континенталните сили по време на Американската революция. Самата форма е в чест на Джордж Вашингтон, Джон Пол Джоунс и войниците, моряците и морските пехотинци, които са служили с тях.

След 13-тото прегъване трябва да се виждат само белите звезди и синият фон; червените и белите ленти не трябва да се виждат.