Продължава от предишния брой

Едно от най-важните неща, които трябва да се правят всяка година, е нов годишен преглед на животозастрахователните полици. Последните статистически данни на LIMRA за 2021 година показват, че 44% от хората в САЩ не са застраховани и търсят начин да защитят любимите си хора със застраховка „Живот“. Аз наистина се надявам, че никога няма да ви се налага да използвате вашата застраховка „Живот“, но строго ви съветвам да обърнете сериозно внимание на тази защитна стратегия.

А ако вече разполагате с нея, кога беше последния път, когато сте отворили документите и сте проверили условията на вашата полица? Нали за това плащате всеки месец? 

Най-малко, би трябвало поне да искате да знаете за какво отиват вашите трудно заработени пари всеки месец, когато правите вноската си и ако имате нужда от помощ, да разберете как точно работят тези застраховки, чувствайте се свободни да се свържете с мен и да спрете до моя офис, за да прочетем внимателно какво пише във вашата полица. 

В последния месец имах удоволствието да помогна на няколко семейства, които бяха закупили грешен вид полица за техните нужди, но те самите не знаеха точно за какво плащат или пък си мислеха, че това е спестовен фонд за пенсиониране. Запомнете – застраховката живот не е спестовен акаунт, никога не е била и никога няма да бъде! Ако някой се опитва да ви убеди в обратното, бягайте колкото се може по-надалече, веднага. 

Същото се отнася и за полиците за деца Gerber, които се продават като спестовни сметки за колеж и това е далеч от истината. Това са чисто и просто застраховки, ненужни за тази фаза от живота на вашите деца и пълни с излишни такси и наказания, които в края на деня нямат никаква спестовна стойност. 

Разликата между „нужди“ и „желания“

Ако сте имали трудности с това през изминалата година, най-вероятно вече сте научили урока си. Нека премахнем някои „желания“ от списъка ни с „нужди“ и да фокусираме вниманието си върху заделянето на повече пари в инвестиционни фондове и спестовни акаунти. 

Истината е, че повечето от нашите желания се базират на „състезанието“ и конкуренцията със съседите и приятелите ни, но нека сме честни и признаем все пак, че този „конкурс по пазаруване“ не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това, нека се съсредоточим се да се придържаме към плана си и тъкмо защото нашият съсед има хубава, нова, лъскава кола пред гаража си, не означава, че семейството му има нужната сигурност от гледна точка на спестяванията си или нужната застраховка за адекватна сигурност и защита в случай на нужда. 

Източник Pixabay

Тъкмо обратното, по мое наблюдение, повечето хора, които притежават скъпи вещи не са много добре финансово осигурени, защото тези вещи все пак ти бъркат в джоба, и то дълбоко, все пак те струват пари и поддръжка, което подронва финансовата стабилност в много случаи. Ако ние не сме отговорни за семействата, които сме създали, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме? Все пак, това е част от отговорността, която поемаме съзнателно, когато взимаме решението да създадем семейство, или поне би трябвало да бъде така. 

Надявам се информацията, която Ви представих днес, да Ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея. 

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.