Лихвите по ипотечните кредити миналата седмица достигнаха най-високото си ниво от края на май, което от своя страна натежа върху търсенето на ипотечни кредити.

Общият обем на молбите за ипотечни кредити е спаднал с 4,4% миналата седмица в сравнение с предходната седмица, според сезонно коригирания индекс на Асоциацията на ипотечните банкери.

Сега търсенето е на най-ниското си ниво от месец

Средният договорен лихвен процент за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент със съответстващи салда по заеми ($726 200 или по-малко) се е увеличил до 6,85% от 6,75%. 

Въпреки че това беше средният лихвен процент за седмицата, отделно проучване от Mortgage News Daily показа, че стойността му е преминала над 7% миналия четвъртък. Оттогава остава над тази граница, повишавайки се до 7,08% във вторник.

В резултат на това търсенето на ипотечни кредити за закупуване на жилище, което нарастваше три поредни седмици, спадна с 5% за седмицата и беше с 22% по-ниско в сравнение със същата седмица преди една година.

„Лихвите все още са над процент по-високи от преди година, а достъпността на жилищата все още е предизвикателство в много части на страната“, пише Джоел Кан, заместник главен икономист на MBA. „Въпреки това средният размер на заема за заявление за покупка намаля до $423 500 – най-ниското му ниво от януари 2023 г.“

Спадът в размера на заема, според Кан, вероятно се дължи на спад в покупките на жилища на някои пазари с високи цени и повече активност в някои от по-ниските ценови нива. 

Заявленията за рефинансиране на жилищен заем са паднали с 4% за седмицата и бяха с 30% по-ниски от същата седмица преди една година.

С напредването на лятото годишното сравнение вероятно ще се свие, тъй като миналото лято беше, когато ипотечните лихви скочиха значително по-високо за първи път от преди пандемията на Covid и търсенето на рефинансиране впоследствие падна от високата си скала.

Въпреки че 30-годишният фиксиран процент остава над 7% през последната седмица, той може да бъде повлиян от данните за заетостта, които ще бъдат публикувани в четвъртък и петък. Това може да повлияе на следващите ходове на Федералния резерв, които вероятно ще включват допълнителни повишения на лихвените проценти.