Млада родилка отправи обвинение за лекарска грешка и липса на адекватна грижа.

Жена, загубила детето си при раждането, отправи предупреждение към всички бъдещи майки в Карлово. Богдана Георгиева е избрала да роди в МБАЛ „Д-Р Киро Попов" в балканския град, но за нещастие, вместо с бебе на ръце, всичко завършва с фатален край.

Жената обвинява за това именно лечебното заведение, както и в грешно взето решение медиците. След трагичната развръзка, тя получила и обвинения, че „не е напъвала достатъчно”, което според лекарите е било решаващо.

31-годишната жена е приета в АГ отделението на болницата в града на 10 май вечерта по спешност заради преждевременно раждане.

„Според мен става въпрос за неправилно съобразяване на цялата ситуация. Това вероятно можеше да бъде предотвратено, ако беше преминато към секцио. Ако то не можеше да бъде извършено в града – можеше да бъда транспортирана в Пловдив. плодът си беше износен и здрав”, разказа жената в ефира на NOVA.

По думите ѝ тя била хоспитализирана заради подготвителни контракции с много малко разкритие. „Идеята да бъда приета в болница, беше да остана за задържане. Беше ми поставена система. Никой на е очаквал, че ще започна да раждам същата вечер. Защо тази система не е успяла да спре спазмите на матката и да не се стигне до преждевременно раждане– не мога да кажа. Но според мен в момента в който е имало индикации, че това ще се случи, лекарите можеха да вземат различно решение”, посочва тя.

Богдана Георгиева разказа, че лекарката, която извикали по спешност – Цвета Динева, е била докарана в болницата с линейка.

„Когато тя дойде, беше сигурна, че ще родя нормално и няма необходимост от контракции. Влязох в родилна зала със системите за задържане. Там обаче взеха решение да ми бият медикамент за предизвикване на контракции, което е малко абсурдно. Часове наред бях с лекарство за задържане и в следващия момент с противовесното лекарство да очакваш да напъваш ефективно – при това положение  е напълно невъзможно. Именно това според мен е грешното решение – да ми бият лекарство за контракции”, твърди жената.

В позиция на болницата до NOVA от здравното заведение посочват, че „въпреки молбите и призивите на медицинския екип родилката не е съдействала в процеса на раждането. Тя не е била достатъчно активна и не е напъвала”.

„Бог ми е свидетел, че направих всичко по силите си да напъвам. Друг е въпросът доколко можеш да имаш ефективни контракции при положение, че си бил на лекарства за задържане буквално преди да влезеш в родилна зала”, посочва потърпевшата.