Джо Байдън прекъсна пътуването си до Делауеър за спешни консултации във Вашингтон по въпросите на Близкия изток. Напрежението в региона се покачи на фона на нарастващите опасения от иранско нападение срещу Израел, предаде АФП.

Иран се закани да отвърне на удара, след като на 1 април предполагаем израелски удар изравни със земята иранското консулство в Дамаск. При атаката загинаха 7 членове на елитната Революционна гвардия, включително двама генерали.

Официални представители на САЩ предупредиха, че в отговор се очаква значителна атака срещу Израел.

Напрежението се повиши на 13 април, когато иранските Революционни гвардейци заловиха контейнеровоз, близо до Ормузкия проток.

По-късно операторът на кораба, италианско-швейцарската група MSC, потвърди, че иранските власти са се качили на борда му.

Белият дом се противопостави на конфискуването на плавателния съд, собственост на Великобритания.

"Призоваваме Иран незабавно да освободи кораба и международния му екипаж", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

"Завземането на граждански кораб без провокация е грубо нарушение на международното право и акт на пиратство от страна на Корпуса на гвардейците на ислямската революция", добави Уотсън.