Шофьорът, загинал при жестоката катастрофа в Пловдив, е с три години стаж зад волана и с 16 актове и фишове. Това сочи справка на Пътна полиция в града.

Инцидентът стана тази нощ около 03:30 часа на бул. „Руски”, в близост до кръстовището с бул. „Шести септември”. При удара колата се е разцепила на две. Загинали са 21-годишният шофьор и 20-годишната пътничка до него. 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка, са в болница в тежко състояние.  

„Водачът е със стаж от 3 години, книжка е придобил януари 2021 г. Към настоящия момент има 16 нарушения на Закона за движението по пътищата - пет броя актове за административни нарушения, 10 фишове за маловажни нарушения и един електронен фиш за превишена скорост - над 21 км. За това му е наложена глоба 100 лева”, обясни главен инспектор Красимир Нешев, началник на Пътна полиция–Пловдив. Инспектор Нешев обясни още, че единият акт, който е имал младият мъж, е за допускане на катастрофа заради неспазване на дистанция.

Малко преди инцидента в града е валяло и пътят е бил мокър, а водачът се е движел с несъобразена скорост, допълват от полицията.

Младият шофьор не е бил залавян да шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества. В момента се прави химическа експертиза и до няколко дни ще има резултати.

Инспектор Нешев обясни още, че автомобилът не е на загиналия младеж, нито на семейството му, а е регистриран на фирма от София.

Наблюдаващият прокурор Борис Михов обясни, че се извършват процесуалноследствени действия за катастрофата, извършен е оглед, разпитани са свидетели, предстои да се извърши автотехническа експертиза.

Не е установена скоростта, всичко е предположения, заяви прокурор Михов.

Водещата версия, по която работят разследващите, е превишена скорост.

От пожарната в града дадоха подробности, за техния колега, който пострада. Старши комисар Васил Димов обясни, че на място са изпратени три екипа. Дървото, в което се е ударил автомобилът, е било вертикално. При започването на укрепителните дейности, то се е изкоренило и е притиснало пожарникаря.  

„Колегата е с множество фрактури, сравнително тежко състояние, но без опасност за живота”, каза старши комисар Васил Димов.