Сръбската гранична полиция задържа във вторник трима души, които са превозвали радиоактивни материали в автомобил на граничния пункт Бездан с Хърватия, съобщават BBC и "Анадолу".

Полицията каза, че радиоактивният материал е открит в превозно средство, което е щяло да премине на 4 март в Хърватия. Заподозрените са хърватски граждани, а материалът е бил скрит в резервната гума на автомобила, според изявленията.

Директорът на Сръбския институт за здравни изследвания Александър Милонович каза, че девет полицаи, работещи на границата, където е открит радиоактивният материал, са били под наблюдение, но е установено, че не са изложени на радиация.

При последвало претърсване на автомобил Audi е открита глава на радиоактивен гръмоотвод в гнездото на резервната гума на багажника, съобщиха сръбските митници. Такива гръмооотводи са били широко използвани в миналото.

В изявление на сръбските митнически власти се казва, че стационарни монитори са издали предупредителен сигнал, докато колата е била проверявана преди напускане на страната, пише news.bg.

Няма подробности относно количеството радиоактивен материал или потенциалното му въздействие, но на работниците на граничния пункт е наредено да изхвърлят дрехите си и да преминат медицински прегледи като предпазна мярка, съобщават сръбските медии.

Експерти от сръбския институт за ядрени изследвания Винча са преместили главата на гръмоотвода на по-безопасно място.

Стотици хиляди радиоактивни гръмоотводи са инсталирани по целия свят през последните няколко десетилетия, според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), с убеждението, че те увеличават шанса мълнии да ударят прътите.

В доклад от миналата година МААЕ заяви, че "не са предоставени убедителни научни доказателства, които да демонстрират повишена ефикасност" и много страни са решили да спрат производството на тези устройства. Някои са започнали да премахват радиоактивните източници от вече монтираните гръмоотводи.

Докладът обаче предполага, че повечето пръти са инсталирани преди повече от 50 години, когато стандартите за ядрена безопасност не са били въведени.

Няма надеждни данни за общия им брой или местоположение, добави той, да не говорим за състоянието на износване или разпадане на защитните кутии или радиоактивния материал, съдържащ се вътре. Той подчертава случаи, при които глави на пръти са били продавани като скрап от търговци, които не са знаели какво представляват или каква опасност са.