При среднощна акция в София в понеделник вечерта полицията задържа строителния предприемач Велико Желев. Бяха претърсени офисите на фирмата, както и вила на бизнесмена край курорта "Св. св. Константин и Елена".

От прокуратурата заявиха, че Желев е задържан за 24 часа по разследване за изнудване. Други двама души, служители във фирмата "Хидрострой" се издирват от МВР.  Сигнал за нанесен от Желев побой и изнудване да подпише документи с невярно съдържание е подал бивш служител във фирмата.

Във вторник стана ясно, че акцията на МВР няма нищо общо с последните разкрития за некачествен строеж на Северната скоростна тангента, за което алармира регионалният министър Иван Шишков. Именно "Хидрострой" е изпълнител на част от скоростната отсечка край София. 

Кой е строителният предприемач Велико Желев?

Името на Желев не се появява често в общественото пространство. Той придобива публичност в кабинета на НДСВ, когато за кратко заема поста на директор на агенцията за пътно строителство, а след това е и съветник в кабинета на регионалния министър Асен Гагаузов в правителството на тройната коалиция, припомня "Капитал". 

По времето на кабинета "Станишев" започва възхода на строителния му бизнес като печели редица поръчки на държавата. След 2009 година, при управлението на ГЕРБ, бизнесът му разраства и групата фирми, които той контролира влизат в топ 3 на строителния бранш.

През 2016 година Велико Желев купува "Водстрой 98", за която се твърди, че е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Преименува дружеството на ВДХ и с нея влиза и в пътното строителство.

Фирмата изгражда Северната скоростна тангента на София. Чрез т.н. "ин хаус" поръчки държавната "Автомагистрали" му възлага и строителството на отделни участъци от магистрала "Хемус". Фирмите му са получили авансови плащания по различни договори за изграждането на магистралата.

Желев получава и договор за строителството на тунела под "Шипка".

През 2020 година бизнесменът купува и една от най-красивите сгради на София, която десетилетия е била на ДЗИ. Придобива я чрез компанията си "Мавели" за 10,85 милиона евро от вдовицата на разстреляния банкер Емил Кюлев, припомня БНТ.