Лежалият 4 години в щатски затвор заади участие в схема за $100 млн. Юлиян Цолов беше обвинен от Софийска районна прокуратура за извършени 11 измами. От тях нанесените вреди за търговски дръжества са за близо 750 000 лева. Въпреки това той е с мярка за неотклонение „подписка“. Това означава, че на определен период от време ще трябва да се подписва в районно управление на МВР по местожителството му.

Цолов стана популярен като българския вълк от Уолстрийт. Финансистът излежа 4 години в затвор в Щатите, след шеметна кариера на Нюйоркската фондова борса.

Цолов получава изкусителна оферта от голяма компания още през 2003 година, а в последствие е нает от американската банка "Морган Стенли" за шеметните 4 450 000 долара на година.

В началото на 2008 обаче борсовият играч е арестуван след щателно разследване за финансови злоупотреби.

След 24 часа разпити властите го пускат под домашен арест. Той обаче се паникьосва и бяга в Испания, като сваля проследяващата си гривна.

Бягството му от закона приключва фатално. Той е арестуван в испанския курорт Марбея и е изправен пред съда.

Наема топ адвоката Бенджамин Брахман, който е известен с това, че е отървал от затвора самия Майкъл Джексън, но в крайна сметка е осъден на 4 години.

След излизането му от затвора в САЩ, схемите на Цолов продължават и в България.

За периода от 5 август 2019 г. до 7 септември 2022 г. в София, с общо шест продължавани престъпления, обвиняемият искал да набави имотна облага за търговско дружество, чийто собственик и управител е самият той. Той привлякъл интереса и поддържал в заблуждение управители на търговски дружества да заплащат стойността на изработен онлайн продукт от втора фирма.

Юлиан Цолов убедил управителите на дружествата да подпишат договори за изработка и поддръжка на онлайн платформи за продажба на продукти в интернет.

По този начин той причинил имотна вреда на втората фирма в размер на 552 972 лева, тъй като заплащането по договорите е станало в полза на фирма на обвиняемия, а изпълнението било осъществено изцяло от служители на ощетената фирма.

В хода на разследването е установено, че Цолов е представял своята фирма като дъщерна на потърпевшата и по този начин е отклонил паричните средства в своя полза. 

За периода от 6 януари 2021 г. до 19 април 2022 г. с общо пет престъпления обвиняемият искал да набави за притежаваното от него дружество имотна облага. Така отново заблудил управители на различни търговски дружества, че фирмата му ще изработи или ще поддържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Той сключил договори с управителите на дружествата, без да извърши договорените услуги. По този начин нанесъл вреди на дружествата в общ размер на 221 412 лева.

По случая е образувано досъдебно производство за общо 11 измами. На мъжа е наложена мярка за неотклонение „подписка“, както и забрана за напускане на страната.