22 тона фалшив перилен препарат са задържани на границата, съобщи Нова тв. В репортаж от митницата на "Капитан Андреево" медията показа голямата пратка от "уж известна марка".

Стоката е задържана преди няколко дни, уточни Георги Господинов, който е началник на митническия пункт. Митничарите заподозрели, че пратката не е оригинална и изпратили запитване до притежателя на мярката. "Това е втора пратка на този превозвач, която спираме. При първата се установи, че прахът не нарушава права на интелектуална собственост. Това навежда на извода, че фирми, които търгуват с оригинални продукти , търгуват и с менте", коментира Господинов.

Митничарите са минали семинар за разпознаване на защитите на определени продукти, могат да се ориентират и от документацията. Потребителите обаче няма как да разберат така лесно дали праха за пране, например, е оригинален.

Миналата година на  "Капитан Андреево" са задържани над 750 хил. фалшиви артикула, а от началото на тази - над 150 хил. Повечето ментета влизат от Турция, а основните производители на фалшиви продукти в свет са от Китай и Турция.