„Знам какви са плановете на Борисов и Пеевски. Планът е Борисов да стане президент, а Пеевски – премиер. Беше ми казано в прав текст. Казах им – пробвайте се, българският народ ще ви изгони с камъни.“ Това каза пред Нова телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. По думите му това станало ясно още през март, преди т.нар. „сглобка“ да се разпадне. „Някой смята ли, че Борисов и Пеевски са добри? (...) Говори се, че сме изпрали Бойко (б.а. Борисов) и Пеевски. Никой не е изпран, само ние се изцапахме“, добави той по повод досегашното съвместно управление на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ. 

Водещи политици от ГЕРБ все по-често пък твърдят, че председателят на партията Бойко Борисов ще е кандидатът ѝ за премиер, ако партията спечели изборите, отбелязва „Свободна Европа“. 

Партийният лидер отново да е начело на правителство изглежда като логично развитие, но ще е „трудно за преглъщане“, макар че Борисов през годините остава с най-високо обществено одобрение, казват политолози и социолози. Малко вероятно е той да бъде издигнат за нов премиерски мандат, особено в условията на коалиционно правителство, смятат други. Те наричат заявките за бъдеща номинация по-скоро политически ход за „надъхване на електората“. 

Изглежда обаче, че и след предстоящите избори 

съществена промяна в разпределението на силите 

в парламента няма да има, показват проучванията на социолозите. 

Месец преди предстоящите на 9 юни избори проучвания на социологически агенции посочват 8-10% преднина за ГЕРБ пред втората политическа сила „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Ако резултатът от изборите е такъв, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е лидерът на спечелилата партия да е кандидат за министър-председател“, каза Даниел Митов от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Би било „разумно“ Бойко Борисов отново да е премиер, за да си върне „самочувствието за периода, в който е управлявал държавата", каза пред БНТ Владислав Горанов, който е санкциониран от Съединените щати за корупция.

И за Караянчева няма „нищо по-естествено от това председателят на партията победител да бъде министър-председател“. „По-подготвен човек от Борисов няма. Аз съм го виждала едно към едно как го посрещат европейските лидери“, каза тя пред Нова телевизия.

Възможността отново да е премиер беше допусната и от самия Борисов.

„Ако ние сме пак на власт и аз да съм премиер догодина, разкопаните обекти на всички кметове в страната, финансирани с 20%, само чакат 80-те процента, за да довършат обекта", каза преди дни той на предизборна среща в Самоков.

Преди месец съпредседателят на ДПС Делян Пеевски допусна възможността за общо управление с ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори. Тогава Бойко Борисов каза, че двете партии няма да направят общ кабинет, но в предизборната са изява в Перник преди дни той заговори за ГЕРБ и ДПС като за „нас“, пише „Дневник“. 

Предлагането на Бойко Борисов отново за премиер би предизвикало сериозно разочарование у много хора, казва пред „Свободна Европа“ социологът от „Алфа рисърч“ Геновева Петрова.

„След тези избори хората очакват да има политическа отговорност в смисъла, когато се сформира управление, то да бъде изкарано докрай. Те биха приели премиер, който се ангажира с такава отговорност. А знаем, че Бойко Борисов е премиер, който често е прибягвал до подаване на оставка“, казва тя.

Според Петрова темата за кандидатурата на лидера на ГЕРБ за премиер не е център на обществен дебат, тя се коментира повече между политическите представители. Въпросът първо трябва да се реши в ГЕРБ.

„Въпреки всички критики към Борисов през годините и особено през последните години, той продължава да е сред партийните лидери, да не кажа партийният лидер 

с най-високо обществено одобрение“, 

казва Петрова.

Политологът Стойчо Стойчев не вижда голяма вероятност Борисов да бъде издигнат отново за поста – най-малкото защото няма вероятност ГЕРБ да има такова мнозинство или да формира коалиция, в която да бъде основният водещ фактор.

„Борисов дори да иска да бъде премиер в едно коалиционно управление, ще трябва да се съобразява с желанията на коалиционните партньори – нещо, което самият той не би искал да прави“, казва политологът.

Той дава за пример поведението на Борисов начело на трите му правителства – „винаги той е бил последна инстанция и е определял както курса на политиката, така и всичко останало“.

Той добави, че привържениците на ГЕРБ очакват да видят Борисов премиер, какъвто е бил, което сега няма как да се изпълни.

„Защото ГЕРБ е далече от мнозинство или от доминиращата си позиция в българската партийна система, в която е била в предишни години“, казва политологът.

Социологът от „Галъп Интърнешънъл“ Първан Симеонов вижда най-голямата грешка на ГЕРБ във възможността да подцени желанието на българите за промяна.

Той напомня огромната подкрепа за протестите през 2020 г. срещу кабинета „Борисов 3“, последвалото гласувано доверие на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и последвалото гласувано доверие на ПП-ДБ – „само и само да не са ГЕРБ и ДПС в управлението".

Той добавя, че ако чисто аритметично се окаже, че ГЕРБ и ДПС могат да управляват след изборите, „това ще е възможно най-неизгодната позиция за Борисов“.

„След протести и четири години импулси за промяна да се стигне до официална коалиция между ГЕРБ и ДПС би било много трудно за преглъщане. И към трудните за преглъщане фактори може да се добави и факторът Борисов да е премиер“, казва социологът.

Илиян Василев: САЩ не дават визи на Борисов и Пеевски, няма да има и за българския народ

„От достоверни източници с тревога – постигнатият при правителството на Денков-Габриел напредък в пакет с Румъния за премахване на визите със САЩ, с помощта на опитни български дипломати, е почти пропилян. Румъния получи потвърждение, ние не. Няма как да имаш като лице на очертаващата се власт тандем от Магнитския Пеевски и кандидат за приза Борисов и да им гласуваш доверие. Като те не могат да получат визи за САЩ, няма да получават и останалите български граждани. Желязна логика, нали?“, това написа дипломатът Илиян Василев във Facebook профила си. 

По подобен негативен сценарий се развива и темата със сухопътния Шенген. Рейтингът по доверие с Пеевски и Борисов е в неизвестна плоскост, най-вече заради недоверието към българските служби. Това доверие се мери по степента на обмен на конфиденциална информация на партньорските ни служби, което след падането на редовното правителство отново се сведен до минимум. И там Румъния също продължава самостоятелно. На този етап нещата не са окончателни, и натежава политическата неопределеност, но това, което научих, не ме прави оптимист. Калин Стоянов и Бойко – Пеевски си мислят, че като направят няколко показни акции с залавяне на наркотици, които предварително са маркирани за отстрел, могат да впечатлят някого. Пускат 100, показно хващат 2 пратки – за пиар, колко му е? И евробюрократите и румънците им писна да ни гледат неразбориите.

Сведенията за еврозоната са в същата тоналност. Имам познати, които са експерти в чужбина, които са експерти по темата. Попитах за шансовете ни за влизане в еврозоната – и там отговориха без правителство, на което да се има доверие ще ви бъде трудно, да не говорим, че и критериите при тази политическа неопределеност няма как да бъдат постигнати. Да, там сме в по-добро положение, заради добрите ни финансови показатели и намаляващата инфлация, но пак опираме до доверие. Единствените, които могат да компенсират негативния имидж на тандема Бойко – Пеевски са в ППДБ, но пък ако те го направят този път ще бъде самоубийство.