Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, предаде АФП.

Нетаняху е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа.

"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от моята служба, имам основателни причини да смятам, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС, чието седалище е в Хага.

Заповедите са първи срещу държавни лидери на близък съюзник на Съединените щати. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради войната на Москва срещу Украйна.

Предстои панел от съдии да се произнесе по исканията на главния прокурор.

Камир Хан каза, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане“.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад като метод на война, отказ на доставки на хуманитарна помощ и умишлено насочване на цивилни към зона на конфликт“, каза Хан пред CNN.