Кметът на Чикаго Лори Лайтфут от Демократическата партия не успя да се пребори за втори мандат на изборите във вторник. Тя остана едва трета със 17,1% и близо 87 хиляди гласа при преброени 94% от бюлетините. Така тя се превръща в първия кмет от 1983 г. насам, който не достига дори до балотаж. Това е оглушително поражение, което отразява широко разпространеното недоволство относно нейното справяне с престъпността в третия по големина град в страната, коментира The New York Times. 

Преди четири години Лайтфут влезе в историята като първата чернокожа жена и гей, избрана за кмет на Чикаго, когато спечели всичките 50 района на града. Но популярността й бързо спадна по време на пандемията, докато градът претърпя скок в престъпността през 2020 г. 

Тя призна поражението си във вторник вечерта, като каза: „Очевидно не спечелихме изборите днес, но стоя тук с високо вдигната глава“.

Сега изборите ще бъдат решени на балотаж на 4 април между Пол Валас, бивш изпълнителен директор на държавните училища, и Брандън Джонсън, комисар на окръжния съвет. Валас излезе победител на първи тур с 33,8% от гласовете, а Джонсън остана втори с подкрепата на 20,3 на сто от гласувалите. 

Повече от 100,000 бюлетини за гласуване по пощата все още не са преброени, поради което може да минат още няколко дни, докато крайните резултати станат известни.

Надпреварата обаче 

показа политическото разделение

което се появи в някои от най-големите и най-либерални градове на Америка, където политиките срещу престъпността все повече оказват влияние сред избирателите. 

Валас се представи като умерен кандидат за реда и закона, докато Джонсън излезе с прогресивна програма. 

Източник Reuters

По време на кампанията си победителят на първия тур описа Чикаго при управлението на Лайтфут като град в състояние на смут. С подкрепата на местния полицейски синдикат, той проведе агресивна кампания, като твърдеше, че може да направи града по-безопасен и призова за увеличаване броя на полицейските служители, смяна на началника на полицията и повишаване на броя арестувани за сериозни престъпления.

Успехът му беше предизвестен от социологическите допитвания, но на балотажа нещата могат да бъдат коренно различни, коментират анализаторите. Самата Лайтфут се беше определила като „единственият кандидат, който може да бие Пол Валас и да спре превземането на кметството от дясното крило“.

Брандън Джонсън, бивш преподавател, който беше подкрепен от Чикагския учителски съюз, пък заложи на позиция вляво от Лайтфут, като в един момент дори намекна, че е съгласен с намаляването на финансирането на полицейските управления, но по-късно отстъпи назад. 

Четвърти в надпреварата остана Хесус Гарсия, конгресмен от Демократическата партия и добре известна фигура в Чикаго, който спечели 13,7% от гласовете. Той проведе хладна кампания, която не успя да привлече значителна подкрепа.

60-годишната Лори Лайтфут пък до последно се надяваше да достигне до балотаж, но загубила подкрепата, която някога е имала в крайбрежните квартали на Чикаго и с големите профсъюзи, работещи срещу нея, тя беше 

сред седем чернокожи кандидати

които се състезаваха за гласовете на чернокожото население на града. Лайтфут се сблъска със сериозна конкуренция, особено от страна на Джонсън, както и на Уили Уилсън, чернокож предприемач, който изпреварваше Джонсън в предварителните проучвания. 

Лори Лайтфут се сблъска с каскада от кризи още от встъпването си в длъжност, които надхвърлиха обществената безопасност. През 2019 г. тя влезе в сблъсък със Синдиката на учителите, което доведе до 11-дневна стачка, най-дългата от десетилетия. След това, през 2020 г., започна пандемията, като безработицата скочи рязко, а стотици чикагски фирми бяха на ръба на оцеляването. Оттогава икономиката се възстанови, но изглежда, че Лайтфут си е създала повече врагове, отколкото приятели като кмет и трудно намираше подкрепа в Градския съвет, коментира The New York Times. 

При управлението на Лайтфут през 2021 г. Чикаго регистрира и най-много убийства от четвърт век насам – 797, и повече от 3,500 стрелби, което е с 1,400 повече от регистрираните през 2019 г., когато тя за първи път встъпи в длъжност. По време на предизборната си кампания Лайтфут отбеляза, че насилието е намаляло до края на миналата година. Но това не облекчи безпокойството сред жителите на града, които решиха да не й дадат втори шанс.