Отново идва българският национален празник и на северноамериканския континент пак бе демонстрирано уважение към България, както почти никъде другаде. Знакови сгради и забележителности ще грейнат в българския трицвет, а щатски и градски лидери вече издадоха прокламации по случай Трети март, в които отбелязват приноса на българската общност в САЩ за развитието и сплотяването на обществото.

Повече от седмица преди празника губернаторът на Илинойс - щатът с най-много българи - даде тон в отдаването на почит към България по случай националния й празник. В своя специална прокламация Дж. Б. Притцкър посочи, че Илинойс е дом на най-голямата българска общност в САЩ, отбеляза присъствието на 13 български училища и църквата "Св. София" в Дес Плейнс, които са важен инструмент в запазването на българската култура, азбука и религия. Притцкър посочи още и Гранит сити като най-старото място с българска имиграция в САЩ и първата българска църква - "Света Троица" в Мадисън.

Губернаторът подчерта приносът на българската общност за социалната справедливост, културното разнообразие и икономическото развитие в щата Илинойс. 

“С прокламацията на губернатора Притцкър за 3 март и резолюциите на Сената и Камарата на представителите през 2023, българската общност в Илинойс получи признание без аналог в съвременната история на българската емиграция. Българите трябва да сме горди от постигнатото, но и отговорно да подходим към опазване на нашата култура, език и идентичност за следващите поколения.”, каза за BG VOICE генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

В Чикаго - градът с най-многолюдна българска общност на континента - българският национален празник ще бъде честван най-впечатляващо. За 18-а поредна година там ще бъде проведена тържествена церемония по издигане на българския национален флаг по случай националния празник, Трети март. Тя ще започне в 12 ч. на площад "Дейли плаза". Както и миналата година, една от най-знаковите сгради в Чикаго ще бъде осветена в цветовете на българското знаме. Бяло, зелено и червено ще осветят антените на най-високата сграда в Чикаго, Willis Tower, която е третата най-висока сграда в Западното полукълбо, съобщи на Facebook страницата си генералният консул в Чикаго Светослав Станков. 

Кметът на Чикаго Брандън Джонсън изрази уважение и признание към българската общност във Ветровития град, като издаде специална прокламация по случай празника, в която изброи някои от заслугите на българите към обществото в града и припомни историческите връзки между България и града.

Джонсън отбеляза още 20-та годишнина от членството на страната в НАТО, 121-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България, и, разбира се, 146 години от възстановяването на българската държава.

Кметът на Чикаго посочи заслугите на любимия български автор Алеко Константинов, който със своя пътепис "До Чикаго и назад" е станал "инструмент в окуражаването на поколения българи да емигрират в Чикаго". Той посочи, че Чикаго и районът му са станали "безопасно място за хиляди български бегълци и политически дисиденти, които бягат от опустошението и ужасите, причинявани понякога от регионалните брожения, и от репресивните ужаси на авторитарните режими".

"Сега, по тези причини, аз, Брандън Джонсън, кмет на град Чикаго, обявявам 3-ти март 2024 година за НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА БЪЛГАРИЯ В ЧИКАГО и отправям моите най-топли поздравления и най-добри пожелания към българската общност" - гласи прокламацията на градоначалника.

Подобно на своя колега от Илинойс, губернаторът на Мичиган Гретчин Уитмър отдаде признание на българската общност в своя щат и отбеляза националния празник на България Трети март. Уитмър също изтъкна заслугите на българите за развитието на щата и обяви 3 март 2024 година за за Ден на освобождението на България. Тя припомни, че македонските българи са построили първата си църква през 1929 година именно в нейния щат, в Детройт.

"....Аз, Гретчин Уитмър, губернатор на Мичиган, обявявам 3-ти март 2024 година за Ден на освобождението на България и отправям моите най-топли поздравления и най-добри пожелания към българската общност в щата", гласи поздравителната прокламация.

Трети март ще бъде отбелязан подобаващо и по Западното крайбрежие на САЩ, а също така и в Канада.

"Тази година националният празник на България, Трети март, ще бъде почетен с осветяването в цветовете на българския трибагреник на четири знакови обекта на Западния бряг на САЩ. Инициативата на генералното консулство в Лос Анджелис, започна през 2022 г. с осветяването на сградата на общинския съвет в Лос Анджелис (City Hall Los Angeles), Калифорния, и за трета поредна година ще събере българската общност в парковото пространство пред емблематичната сграда със знамена и музика за отбелязване на празника" - съобщиха във "Фейсбук" от генералното българско консулство в Лос Анджелис. 

От там бе отбелязано още, че "всяка година инициативата се разраства в нови градове и щати по западното крайбрежие".

В Канада пък знаменитите водопади в Ниагара ще се обагрят в бяло, зелено, червено навръх Националния празник 3 март, обявиха от генералното консулство на България в Торонто. Екипът на дипломатическото бюро успява за трета поредна година да убеди местните власти да уважат националния ни празник чрез светлинно обагряне на бушуващите води на Ниагара. Илюминацията ще започне в 10 вечерта в неделния празничен ден. 

Подобаващо отбелязване на българския празник ще има на различни места в Канада. В Онтарио, в град Ниагара Фолс, на 4 март от 14 ч. пред сградата на общината ще бъде издигнато българското знаме на специална церемония. В Британска Колумбия, във Ванкувър, в цветовете на трибагреника ще грейне сградата на общината във Ванкувър и най-стария мост в града – Бурард бридж. В столицата на провинция Албърта, Едмънтън, по случай празника ще светне Хай левъл бридж, а българският флаг ще се издигне и пред общината в Калгари.