Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков поздрави всички сънародници, които се включиха в Парада в Чикаго и подчерта, че този празник трябва да бъде пример за обединението на българите.

“24 май е ден, в който българите се заявяваме като древна цивилизация чрез стиховете на Иван Вазов „че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словенье книга да четат“. Днес е ПРАЗНИКЪТ, в който всеки българин отправя поглед назад към времето, когато „Божият дъжд на буквите“ дава живот в душата на нашия народ, на семето, от което изникват българската просвета и култура.

По време на изказването си Светослав Станков съобщи, че Генералното консулство в Чикаго е стартирало кампания българският език да стане един от официалните езици за вземане на шофьорски книжки в щата Илинойс.

“Вече са проведени разговори с щатската администрация и те изразиха готовност това да се осъществи. Но са нужни усилията на всички нас. Предлагам да се обединим зад тази инициатива и в диалог с местните власти да защитим правото си, като една от най-големите общности в щата, нашите деца и близки да могат да получат книжка на майчин език. Знам, че заедно това може да бъде постигнато”.