До 14-годишна възраст Дороти Джийн Тилман получава диплома за висше образование, бакалавърска и магистърска степен. Въпреки впечатляващите постижения, Тилман си спомня как се обръща към майка си с думите: „Мисля, че искам да запиша и докторска степен.“

Майка ѝ, Джималита Тилман, е изненадана. Това се случва в разгара на пандемията от COVID-19. А Дороти е била на прага на стартирането на стартъп лагер в областта на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката (STEAM) и е търсила финансиране за организацията си.

„Просто си казах: „Защо?“ Мислех, че си приключила“, разказва Джималита пред CNN.

Но след като Дороти обяснила, че мисията ѝ е да оказва положително въздействие върху младите хора, когато става въпрос за психичното им здраве, Джималита разбрала и я подкрепила.

Двете години минават бързо и 17-годишната Дороти успешно защитава дисертацията си. Сега, на 18 години, тя вече официално е д-р Дороти Жан Тилман, след като на 8 май официално взе поредната си диплома от Държавния университет на Аризона.

Джималита споделя пред CNN, че да вижда как дъщеря ѝ постига толкова много е респектиращо.

„Знаех какво й е било необходимо, за да премине през това. Тя трябваше да пожертва много. Много от страховете си и преминаването през различни неща по време на пандемията", каза тя. „Тя се появи като лидер без страх, показвайки им как да се ориентират в онлайн училището“.

Още от ранна възраст Дороти се отличава в академичните си занимания. На 7-годишна възраст тя вече работи в гимназията. В този момент тя започва да полага модулни тестове на колежанско ниво и да прилага получените си точки за висше образование.

„Винаги е било много трудно да се справиш с това психически, когато си толкова млада. Когато излезеш от колежа, си мислиш: „Какво да правя по-нататък?“. Сега мога да седя в комфорта на това, че съм тийнейджърка, и да съм съгласна с факта, че не ми се налага да мисля какво следва", каза Дороти.

Тя изучава интегрирано поведенческо здраве в Държавния университет на Аризона. За дисертацията си тя изследва стигмата, която пречи на студентите от университета да се лекуват от психични заболявания.

В допълнение към работата си в училище Дороти посвещава времето си и на ръководенето на института Dorothy Jeanius STEAM Leadership Institute, който вдъхновява стотици млади хора в Чикаго, както и в чужбина, в страни като Гана и Южна Африка, да се занимават със STEAM кариера. Програмата включва гост-лектори и открити разговори около всяка от петте области на STEAM.

„Ние просто искаме да им предоставим всички възможни ресурси и най-добрата основа, за да могат да започнат да вървят по пътя към мечтите си“, каза тя.

Въпреки че много хора се възхищават на успеха, който е постигнала, Тилман казва, че все още е нормален тийнейджър, който прекарва времето си със семейството и приятелите. Тя отдава дължимото на майка си като един от най-големите й мотиватори.